A vérszegénység kialakulása

A vérsejtes elemek közül a vörösvérsejtek az oxigén szállításárért felelősek. Vérszegénység akkor jelentkezik egy egyednél, ha ezeknek a vörösvérsejteknek a száma, illetve annak oxigén szállító képessége lecsökken.

[wp_ad_camp_1]

A vérszegénység lassan alakul ki, és mivel nem okoz súlyos tüneteket, így nem vesszük észre önmagunkon. A tünetek súlyossága és típusa függ a vérszegénység kialakulásának gyorsaságától, a megjelenésének okától és a személy életkorától is. Megállapításához elegendő, ha a betegen egy vérvizsgálatot végeznek, ezzel egyúttal a típusát is megállapítják. Amennyiben a vizsgálat során a vérvesztés merül fel, a vérzésforrást kell megtalálni. Ebben az esetben gyomor- és vastagbéltükrözést végeznek, illetve urológiai és nőgyógyászati vizsgálatot. A vérszegénységet legtöbbször a vashiánnyal lehet össze kötni, amit kezelhetünk gyógyszerekkel, viszont ez mellett a szükséges étrend összeállítása is nagyon fontos, ami nagyban hozzájárul a gyógyuláshoz.

Vérszegénység
Vérszegénység

A vérszegénységben szenvedőknek hasznos lehet a hüvelyesek fogyasztása, hisz ezek gazdagok vasban. Ezek közül is nagyon ajánlott a szójabab. Csupán egy csészényivel megadhatjuk szervezetünk számára a napi vas szükséglet felét. Érdemes a babféléket használatuk előtt egy éjszakán át vízben áztatni, mivel található bennük egy olyan sav, ami útjába állhat a vas felszívódásának. Az áztatással csökkenthetjük ennek mennyiségét. A hüvelyeseken kívül a vörös húsok, mint például a marha, vagy a sertés is tartalmaz vasat, ami olyan formában van jelen bennük, hogy az emberi szervezet könnyebben tudja hasznosítani, mint a növényekben találhatót. Ezek mellett a máj is egy kiváló vasforrás, amiben még A- és B-vitamin is található. A tojás is jó megoldás a vas pótlására, viszont ezt előnyös zöldségekkel vagy gyümölccsel fogyasztani, melyek nagyobb számban tartalmaznak C-vitamint, hisz a vasnak a felszívódásra, szüksége van erre a vitaminra. Előnyös továbbá a sötétzöld leveles zöldségek alkalmazása is, mint a spenót és vízi torma. A cékla is hatásos lehet, a vas mellett kalcium, kálium, kén, rost és még számos vitamint található benne.