A vashiány legjellemzőbb tünetei

A 21. században az egyik leggyakoribb hiánybetegségnek a vashiány nevezhető. Melynek felismerése cseppet sem egyszerű, ugyanis nagyon változatos tüneteket produkál, ebből következik az is, hogy csak nagyon nehézen felismerhető, hogy milyen betegséggel állunk is szemben.

[wp_ad_camp_1]

Amennyiben tisztázódik a különféle tüneteket kiváltó ok, és megbizonyosodunk róla, hogy a vashiánnyal állunk szemben, akkor azt érdemes nagyon komolyan venni, hiszen ez a hiánybetegség számos komoly probléma kiváltó oka lehet. Az egyik legismertebb és leggyakoribb tünete a vérszegénység. Abban az esetben, ha a szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan lecsökkenhet. A vörösvérsejtek feladata pedig, hogy a szervezetünkben eljuttassa a szövetekhez a szükséges oxigént. Többek között a vashiányból következménye lehet a gyermekkori vérszegénység, amely gyermekeknél komoly fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz vezethet.

Vashiány
Vashiány

Illetve a nőknél különösen érdemes rá oda figyelni, hiszen a terhesség alatt koraszüléshez is vezethet. Ez mellett azoknak a nőknek, amelyek menstruáció alatt több vért veszítenek, nagyon fontos a megfelelő vas mennyiség pótlás, illetve a fokozott oda figyelés a különféle jelekre. A szervezetünk folyamatos vas pótláshoz jut a mindennapi táplálékbevitel által, amennyiben megfelelően és egészségesen táplálkozunk. Hiszen az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen, így ebből következik az, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző lehet. Az emberi szervezet számára a legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű húsból, illetve vérből nyert tápanyagok, többek között ide sorolható a vas is.