A Tordai hasadék és környéke

A Tordai-hasadék (Cheile Turzii) a természetbe menekülni vágyó városlakók kirándulóhelye. A Kolozsvárról induló vezetett túrák jellemzően oda-vissza szállítást, valamint túravezetőt is tartalmaznak, aki a résztvevőket az ösvényeken végig kíséri. A kalandra éhes utazók megküzdhetnek a hasadék Via Ferrata hegymászóútjával: sínek és lépcsőfokok vannak a sziklákba ágyazva segítségül.

A Tordai-hasadék kötelező a természet szerelmeseinek és a szabadtéri kikapcsolódást kedvelőknek. Vigyen magával vizet és viseljen jó tapadású túracipőt, mivel a sziklák nedvesen csúszósak lehetnek. A folyó menti főút sík és viszonylag könnyű, és körülbelül 40-60 percet vesz igénybe (egyirányú). Kihívást jelentő pályák is rendelkezésre állnak. A Tordai-hasadék mintegy kilenc mérföldre (15 kilométerre) délkeletre található Kolozsvártól. A vezetés 50-60 percet vesz igénybe. Ha Tordáról érkezik, menjen busszal Cheiába, és onnan 3 mérföldes (5 kilométeres) sétával menjen a hasadék bejáratáig. Látogasson el ide tavasszal vagy nyáron, amikor a nappal hosszabb ideig tart és az időjárás enyhébb.

Sok városlakó hétvégén indul ide, és az ösvények forgalmasak lehetnek; jöjjön tehát ide hétköznap, és lehetőleg korán, hogy megelőzze a tömeget. A Tordai-hasadékon több mint 1000 növény- és állatfaj él, a medvehagymától a közönséges fali gyíkig. A madárfajok, köztük a rétisas, a baglyok, stb. fészkelnek itt, míg a denevérek a barlangok mennyezetére és hasadékaira tapadnak. A várostól légvonalban 8 km-re nyugatra fekszik a meredek Tordai-hasadék (Cheile Turzii), amely lenyűgöző, bár lábmerevítő, félnapos túrát tesz lehetővé. A kanyon közel 3 km hosszú, 300 méter magas falakkal rendelkezik, melyeket mállott mészkőből faragtak. A hasadék hosszának bejárása nagyjából 1½ órát vesz igénybe mindkét irányban.