A térdszalag szakadás okai

A sportolók életében sajnos elég gyakoriak a különböző sérülések. A térdszalag szakadás egy nagyon komoly sérülés. Az emberi test legnagyobb erőhatásnak kitett ízülete a térdízület, amely nagy mozgásterjedelemmel rendelkezik és kevésbé védett lágy részekkel. Az esetek legnagyobb százalékéban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül meg.

[wp_ad_camp_1]

Ritkábban a hátsó keresztszalag és a külső oldalszalag. A sérülések nagy része sportolás közben jönnek létre. A síelés mellett, ez a fajta sérülés nagyon gyakori a focisták körében is. Az elülső keresztszalag sérülésekor jellemző, a hirtelen kialakuló hasító fájdalom, majd a térben kialakuló duzzanat, így a beteg sokszor nem tud guggolni vagy menni. A szalag szakadása a térdízület megcsavarodásával, illetve oldalra billenésével jön létre, amikor a láb letapad a talajon és közben e törzs elfordul felette, de gyakran ugrást követő nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van. Az elülső szalag szakadása gyakran porcsérüléssel is jár.

Térdszalag szakadás
Térdszalag szakadás

Az oldalszalagok szakadásakor jellemző a térdízület duzzanat, melegség érzet, illetve vérömleny is kialakulhat és oldalirányban instabilitás is tapasztalható. Ugyancsak csavarodási mechanizmus, vagy a térdet oldalról ért ütések, rúgások hatására jön létre. A legrosszabb esetben az elülső keresztszalag, belső oldalszalag és a félhold alakú porc egyszerre sérül és ezt szokták szerencsétlen hármasnak nevezni. A szalagsérülések mögött általános ízületi lazaság, veleszületett hajlam és genetikailag kódolt betegség is állhat. Leginkább azonban baleset következtében alakul ki instabilitás, aminek oka a szalagok sérülése, rándulása. A szalagszakadást követő rehabilitáció a sérülés mértékétől és a műtéti eljárástól függ.