Szerencsebambusz

A szerencsebambusz gondozása

A szerencsebambusz vagy Lucky Bamboot, már évtizedek óta megvásárolható hazánk virágboltjaiban, kertészetekben is. A szerencsebambuszt nagyon sokszor ajándékozzák azért, hogy szerencsét hozzon, de azért is mert egy esztétikus, formás és nagyon szép növény. Vágott virágként csokorba fűzve remekül mutat, de kis tálkában kisebb nagyobb csoportban is átadható ajándékként, vagy saját otthonát is díszítheti vele.

[wp_ad_camp_1]

Ez a fura keleties növény, nem más, mint a Dracaena sanderan azaz másnéven a fehérszélű sárkányfa. Ha egy gyönyörű Dracenat szeretne, vegye ki a vázából miután gyökeret eresztett és ültesse el egy cserép virágföldbe. Ez a szép növény, jól tűri a kevésbé világos, alacsony páratartalmú környezetet és a ritkább locsolást. Nem érzékenyek a számukra kedvezőtlen körülményekre, de kis törődéssel, sokkal egészségesebbek lesznek. Bírják a sötétebb helyeket is, de legjobban a világos helyeken fejlődnek. Nem ajánlatos a délutáni tűző napra kitenni, de a kevésbé világos helyen, a növény nagyon lassan fog, fejlődni.

Szerencsebambusz
Szerencsebambusz

A dracénát, bőven elég hetente egyszer öntözni. A nyári hónapokban több vizet igényelnek, ne hagyja a virágföldet teljesen kiszáradni! A dracénák, bármilyen benti hőmérsékletet kedvelnek, ha túl meleg van, több vízzel locsolja. Ezek a nagyszerű és nagyon szép növények, jól tudnak alkalmazkodni a száraz vagy magas páratartalomhoz is. Jót tesz nekik, ha minden második nap bepermetezi a leveleiket lágy esővízzel és nem klóros csapvízzel. Tavasztól-őszig, havonta egyszer-kétszer vízben oldódó tápoldatot használjon, télen pedig egyáltalán ne tápozza! A fiatal szerencsebambusz nem szereti a klóros csapvizet, így érdemes lágy vízzel öntözni, mert a csapvíz klórtartalma miatt a levelek sárgulnak és elszáradnak. A dracénáknak időnként a viaszos pajzstetvek támadásával kell szembenézniük, amit alkoholba mártott ronggyal távolíthat el, vagy használjon piretrum tartalmú növényvédő szert.