A román konyha jellegzetes fogásai

A román konyha nagyon hosszú idő elteltével nyerte el mai formáját, bolgár, bizánci, olasz, francia, valamint arab hatások következtében. Annak idején a rómaiakkal érkeztek a levesek, a kenyerek és az olívaolaj, míg a török megszállás idején megjelentek a padlizsános ételek, a kebab és a kávé is.

[wp_ad_camp_1]

A román konyha változatossága minden fogáson tökéletesen érződik, a különböző hatásoknak köszönhetően. A „mezeluri” például minden családi étkezéskor az asztalra kerül, és ez az étel a török, görög, arab időkből ismert. Az előételek közül a sajtokat és kolbászokat preferálják, ezekhez pedig gyakran fogyasztanak tuicát, amely hasonlít a pálinkához. A legismertebb román saláta a francia elnevezésű Salata de boeuf, amelyet általában Karácsonykor fogyasztanak előételként, vagy köret gyanánt. Szintén jellemző román saláta a padlizsánsaláta, vagy más néven a salata de vinete amelyet kenyérre kenve, vagy mártás formájában használnak. A legismertebb és legkedveltebb román leves mindenképpen a csorba leves. A csorba leves jellemzője, hogy savanyú, amelyet általában ecettel, vagy savanyú káposzta levével érnek el.

Csorbaleves
Csorbaleves

A csorba leves leghíresebb változata a Ciorba de perisoare (savanyú húsgombócleves), de klasszikusnak számít még a Ciorba de macris, azaz a sóskából készített leves is. A főételek közül a legfontosabb a puliszka, vagy másnéven a mamaliga, amely kukoricalisztből készül, és nemcsak egymagában fogyasztják, hanem gyakran köretként is. Emblematikus román étel még a mititei vagy mici, amit bárány-, marha-, vagy sertéshúsból készítenek. Gyakran fogyasztják előételként, de van, hogy levesek mellé is, vagy főételként. A desszertek és édességek közül a legismertebb a cozonac, amely tulajdonképpen egy kalács, amely gyümölcsökkel és magokkal van tele. Ezt az édességet különösen húsvétkor és karácsonykor szokás fogyasztani.