A Préri-stílusú építészet

A préri stílusú építészet olyan építési stílus, amely szerint a szerkezetnek tükröznie kell és tisztelnie kell a környezetet. Ez a mozgalom, más néven Prarie School, hasonló a kézműves mozgalomhoz, és az első kifejezetten amerikai építészeti stílusként ismert. A tereknek funkcionálisnak és nyitottnak kell lenniük.

[wp_ad_camp_1]

A préri stílusú otthon lényegesen kevésbé zavaros, mint az azonos korszak viktoriánus háza. Ez a mozgalom évtizedekig tartó mozgalmak után jött, például a klasszicizmus után. A fiatal építészek belefáradtak ezekbe az archaikus európai stílusokba, és valami frisset és újat akartak készíteni a modern amerikai élethez. A préri építészetének alapvető eleme, hogy a lakásnak egyszerűnek és működőképesnek kell lennie bonyolult bútorzat és berendezések nélkül. Ez a gondolkodásmód azt tükrözi, hogy úgy érezték, hogy a viktoriánus építészet bonyolultsága túlzás. Azt is hitték, hogy tiszteletben kell tartani a kézműves készítményeket az ipari korszak tömeggyártott termékei felett. Vízszintes vonalak voltak leginkább jellemzőek a stílusra. Sok felületet vízszintesen helyeztek el, ami ellentétben áll az Art Deco mozgalommal, amelynek felületei felfelé mutattak. Az ereszcsatorna lejtőit és más függőleges elemeket elrejtették a préri stílusú otthonokban. A konzolos tetők hosszúak, vízszintesek és laposok.

A kézzel készített kivitelezés is nagyon fontos. A kézműves mozgalomhoz hasonlóan a préri stílusú otthonok is rengeteg kézzel kovácsolt faárut és művészeti üveget tartalmaznak. A legtöbb fejlesztés azonban finoman beépült a szerkezetbe, és nem volt túlzottan  részletesebb. A beépített művészet és a bútorok koncepciója megakadályozta az új tulajdonosokat, hogy nem alapvető fontosságú elemeket helyezzenek otthonba. Egyszerű és természetes faárukkal voltak tele ezek a stílusú lakások. Ez a stílus azt akarta, hogy a természetes elemek tiszta formában ragyogjanak.