A naptej összetevők veszélyesnek bizonyulnak az édesvízi ökoszisztémákra

Az Alberta Egyetem biológusainak új kutatása szerint a naptejben található hatóanyagok káros hatással vannak az édesvízi ökoszisztémákra. Az eredmények azt mutatják, hogy az ultraibolya (UV) szűrők – köztük az avobenzon, az oxibenzon és az oktokrilén – hosszú távú kitettsége halálos néhány édesvízi környezetben élő organizmus számára.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik legnagyobb UV-szűrős szennyeződés forrása mind a tengeri, mind az édesvízi környezetben a napvédő krém úszás közbeni lemosása. „Tudjuk, hogy az UV-szűrők különösen pusztítóak a korallzátonyokra és fehérítést okoznak, de szinte még nem végeztek kutatásokat arról, hogy milyen hatással vannak az édesvízi állatokra” – magyarázta Aaron Boyd, a Biológiai Tudományok Tanszékének végzős hallgatója és vezető szerző. „Ennek megoldására megvizsgáltuk az UV-szűrők hatását a vízibolhában, a Daphnia magna-ban.”

Az eredmények azt mutatják, hogy az UV-szűrők 48 órás időtartamú expozíciója megakadályozta a bolhákat abban, hogy a környezetükben eligazodjanak. A 14 napos expozíció – hasonlóan ahhoz, ami a népszerű tengerparti területek közelében előfordulhat – halálosnak bizonyult az apró rákfélék számára. „Ez különösen rossz az édesvízi ökoszisztéma egészére nézve, mivel a Daphnia számos kisebb halfaj táplálékláncának fontos része” – tette hozzá Boyd, aki Connor Stewart végzős hallgatóval együttműködve fejezte be ezt a kutatást. „A Daphnia populáció elvesztése az összes rájuk támaszkodó faj éhenhalásának kockázatát jelentené, és bizonyos körülmények között a helyi ökoszisztéma összeomlásához vezethet.” Jó hír, magyarázta Boyd, hogy a bolhák képesek voltak helyreállítani a vízben való eligazodás képességét, miután a szennyeződést eltávolították – ez jó jel a környezet helyreállítására.