A maca por hatásai

A maca a brassica családjából származik és hasonlatos a a répához, a káposztához illetve a vízitormához. Ezt a mesés növényt először a Perui Andok-hegységben hasznosították először, ezért nevezik a perui ginzengnek is. A maca tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjével, rostokkal, szénhidráttal és egyéb fontos anyagokkal. Épp emiatt a macának, és annak porának több jótékony hatása is van az emberi szervezetre.

[wp_ad_camp_1]

A maca por képes arra, hogy szabályozza a nők hormonális egyensúlyát. Először is tudnia kell, hogy a maca endokrin adaptogénnek számít. Bár nem tartalmaz hormonokat, de tartalmazza a szükséges tápanyagokat ahhoz hogy támogatni tudja a normális hormontermelést. Az egyik ilyen tápanyag a DIM (diindolil-metán), amely megtalálható számos keresztesvilágú zöldségben, például a brokkoliban, a kelbimbóban és a káposztában is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a DIM nagymértékben javítja a hormonális egyensúlyt mind a férfiak mind a nők esetében. A maca a rák egyes formái ellen is hatékony lehet. Ezen kívül a menopauza tüneteinek csökkentésére is felhasználható ez a csodapor.

Maca por
Maca por

Ahogy azt már elmondtuk, a maca segít a hormonok egyensúlyban tartásában ami azt jelenti, hogy a nők menopauza tüneteinek csökkentésében is nagy szerepet tud vállalni. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a maca segít enyhíteni a perimenopauza által negatív élettani és pszichológiai tüneteit, például a hőhullámok gyakoriságát, az éjszakai izzadást, az álmatlanságot, az idegességet, a depressziót és a gyors szívdobogást is. A maca por a koleszterin szintet is képes csökkenteni, mivel tele van növényi szterinekkel, amelyek megegyeznek azzal a koleszterinnel ami az emberi szervezetben is megtalálható. A maca por tehát csak jótékony hatással lehet a szervezetre ezért megéri kipróbálni.