A legismertebb téli sportok

A kanapén ülés és TV nézés helyett télen is sokkal kifizetődőbb a szabadban lenni, hiszen a téli sportok bármely életkorban végezhetőek, és az ember minden porcikáját megmozgatják. A leghíresebb téli sport napjainkban a korcsolyázás, a sífutás, a snowboardozás, valamint a sí lesiklás.

[wp_ad_camp_1]

A korcsolyázás tartalmazza a fitnesz összes létező elemét. Lehet egyedül is űzni, vagy akár csoportokban, ami még sokkal szórakoztatóbb. Ha korcsolyázik, fejlesztheti egyensúlyát, mozgékonyságát, rugalmasságát és gyorsaságát is. A korcsolyázás egy rendkívül könnyen tanulható sport, kivéve persze, ha meg szeretné tanulni az ugrásokat is, amik pedig az izmokat erősítik. A sífutás főleg az állóképességen képes javítani, ráadásul rengeteg kalóriát is elégethet ezzel. A sífutás abból áll, hogy hosszabb ideig mozogni kell megállás nélkül, mialatt a szív az izmokba pumpál oxigént. Ez a sport általában a bicepszet, tricepszet és a comb izmait erősíti, és egy óra alatt akár több száz kalóriát is elégethet, attól függően, hogy milyen intenzitással űzi a sportot.

Téli sport - korcsolya
Téli sport – korcsolya

A snowboardozással óránként körülbelül 480 kalóriát lehet elégetni. Amikor snowboardozik, a vádli izmai, a hátsó comb izmai, és a négyfejű izom felelős a snowboard irányításáért, a hasi izmok pedig az egyensúly megtartásáért. A sí lesiklás már kevesebb energiát igényel, hiszen egy lesiklás 3-4 percet vehet igénybe. Ez a sport is javítja az egyensúlyt, a gyorsaságot, a rugalmasságot, és a lábakat is erősíti. Aki kezdő szinten van, az inkább kerülje el a magas csúcsokat, hiszen könnyen baleset követezhet be. A sí lesiklás főleg a négyszögű izmot, a feszítő izmokat, a hátsó comb izmait, valamint a vádli és a csípő izmait veszi igénybe. Ezeken kívül kis mértékben a hasizmokra és a karizomra is hatással lehet.