A lánybúcsúk elengedhetetlen kellékei

Minden kislány arról álmodik, hogy egy szép napon eljön érte a szőke herceg fehér lovon, és nem vágtat el vele sehová, hanem megkéri a kezét, és egy nagy lagzi keretein belül feleségül veszi. Mielőtt azonban az ember lánya felvehetné azt a bizonyos fehér ruhát, kijár neki a lánybúcsú is, amely azért már nem mindig illene bele egy esti mesébe.

[wp_ad_camp_1]

A lánybúcsúk általában igazán vidám hangulatú esték, amelyek tele vannak (főként a menyasszony számára) kínos jelenetekkel. Azonban igazán fontos része a lakodalomra való előkészületeknek. Az alapkelléke természetesen az alkohol. És alkoholból sosem elég egy ilyen estén. Persze attól függ, hogy mekkora a társaság, és tagjai mennyire szeretnek felönteni a garatra, de az biztos, hogy bőven kell számolni belőle, hiszen számos lánybúcsús játék alapvető kellékei is lehet valamilyen ital. Ezen felül azonban elengedhetetlen kelléke a lánybúcsúnak a jóasszony fogadalom, amelyben a menyasszony megígéri, hogy engedelmes felesége lesz a férjének, és ezt hangosan fel is kell olvasnia. Ajándékok nélkül sem képzelhető el a lánybúcsú. Itt azonban már minden a szervezők fantáziájára van bízva. A menyasszonynak vásárolhatók olyan ajándékok, amelyeknek tényleg hasznát veheti majd a konyhában, esetleg a hálószobában.

Lánybúcsú
Lánybúcsú

De akár teljesen hasztalan vagy zavarba ejtő ajándékok is jöhetnek. Azonban szinte kötelező ajándék a harisnyakötő, amely jó, ha kék színű, és akkor a menyasszony az esküvőjén is hordhatja a ruha alatt, hogy meglegyen a valami kék kitétel is. További elengedhetetlen kellék az oklevél is, amelyet az este végén kell átnyújtani a menyasszonynak. Ez ugyanis tanúsítja, hogy részt vett a lánybúcsún, sikeresen teljesítette annak a feladatait, és egyben elismervény arra, hogy a menyasszony kész a házas életre.

Ezen a néhány kötelező kelléken felül valójában csak a szervezők fantáziáján múlik, hogy mit szereznek még be eme emlékezetes eseményre. A lényeg mindenképpen a jókedv kell, hogy legyen. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani a menyasszony vérmérsékletét is, hiszen senki sem érezné jól magát, ha a menyasszonyon látszik, hogy túlzottan is kínban van, vagy esetleg nem csinálná meg a kiadott feladatokat.