A körömgomba tünetei

A körömgomba makacs betegség, amely esztétikai szempontból is igen rossz képet fest. Valószínűleg már mindenki látott gombás körmöt, így a fertőzés tüneteiről nem szükséges sok szót ejteni. A legtöbb esetben teljesen fájdalommentes a fertőzés, noha egyes esetekben okozhat kellemetlenséget. Jellemző, hogy a fertőzés a körömszéleken kezdődik, majd ezekről a területekről terjed középre, illetve a körömház felé. De az is előfordul, hogy magában a körömágyban kezdődik és innen terjed tovább.

[wp_ad_camp_1]

A körömgomba fertőzése jól látható, ezért könnyedén felismerhető. Sok esetben a fertőzés kezdeti szakaszában sárga csíkok jelennek meg a közöm felületén, amelyek általában a körömágyon és a köröm alsó részén jelentkeznek.

Más esetekben a körmök felszíne válik töredezetté, illetve lemezesen rétegessé. A fertőzés előrehaladtával a közöm megvastagszik, illetve a vágása nehezebbé válik.

Körömgomba
Körömgomba

Sok esetben a fertőzött körömrész alatt fehér színű morzsás anyag halmozódik fel, amely kellemetlen szaggal párosul. Ilyenkor sok esetben maga a köröm elválik a bőrfelülettől.

Súlyosabb esetben fájdalmas fertőzés is kialakulhat, amit általában körömleválás követ.

Ellenben érdemes tudni, hogy nem minden körömfertőzés gombás eredetű. Több különböző betegség idézhet elő hasonló tüneteket; a kézen jelentkező ekcéma gyakran összetéveszthető a körömgombával, noha egészen más természetű bőrbetegségről van szó. A Reiter-szindróma sem gombás, hanem bakteriális eredetű fertőzés, amely megvastagodott körmöt eredményez. A psoriasis egy igen ritka bőrbetegség, de vörös és fehér foltok képében nem csak a bőrön, hanem a körmön is megjelenhet.

Tudni kell, hogy a körömgomba nem csak esztétikai kérdés. Sajnos a kezeletlen gombás köröm átadhatja a fertőzést a környezetnek, illetve más jellegű szövődményeket is előidézhet.