A hányinger és étvágytalanság okai

Van összefüggés a hányinger és az étvágy hiánya között. Az émelygés gyakran étvágytalansághoz vezethet, és egy személy émelygést érezhet, ha nem eszik eleget. Ez a két tünet számos körülményhez kapcsolódhat. Noha ezek közül néhánynak orvosi ellátásra van szüksége, számos okot lehet otthon kezelni.

[wp_ad_camp_1]

A hányinger gyakran hányást okozhat. Egyéb gyakori tünetek, amelyek a hányingert okozhatják, a szédülés, a nyelési nehézség, valamint a túlzott nyáltermelés. Az étvágytalanság azt jelenti, hogy nem éhes, sokkal kevesebbet eszik, mint általában, vagy egyáltalán nem eszik. Bár gyakran rövidtávú probléma, a tartós étvágytalanság súlyvesztést, fáradtságot és dehidratációt okozhat. Egy személynek hányingert vagy étvágytalanságot tapasztalhat egy orvosi állapot vagy az általuk kapott kezelés miatt. A tünetek élelmiszerrel kapcsolatosak is lehetnek, és az ételmérgezés vagy allergia miatt jelentkezhetnek. Bizonyos esetekben az étvágytalanság és a hányinger az intenzív edzésből vagy pszichológiai okból, például stresszből is eredhet akár.

Hányinger
Hányinger

A baktériumok és a vírusok szennyezhetik az élelmiszereket, és ételmérgezést okozhatnak. Gyakori tünetek a hányinger és az étvágytalanság, valamint a hasi görcsök, láz, hányás és hasmenés. Hacsak az ételmérgezés nem súlyos, általában ajánlatos otthon kezelni az állapotot, mert fertőző lehet. Egy adott táplálékra adott allergiás reakció hányingert okozhat, ami gyakran megelőzi a gyomorgörcsöket vagy hányást. Egyéb gyakori tünetek könnyes szemek, a tüsszentés, viszkető bőr, csalánkiütés és duzzanat, ami röviddel az étkezés után következik be. Ha egy személy gyanítja, hogy ételallergiája van, az immunológus tanácsot tud adni, valamint egy megfelelő kezelést, ami mindenképp szükséges, ha allergiáról van szó.