A hajfestékek veszélyei

Ma szinte a legtöbb nő festett hajat visel. Ez teljesen normális, hiszen a szépségipar és a kozmetikai ipar megteremtette a festett haj divatját, így a hajfestés mára hétköznapi rutinná vált. Szerencsére a mai hajfestékek komoly vizsgálatokon esnek keresztül, de nem volt mindig így; a ’90-es évek előtt gyártott hajfestékek több olyan anyagot is tartalmaztak, amelyek kifejezetten egészségkárosító és rákeltő tulajdonságokkal rendelkeznek.

[wp_ad_camp_1]

Azonban több kutatás is azt állapította meg, hogy a mai hajfestékekbe és dauer-termékekbe is kerülhetnek mérgező és rákkeltő anyagok. A kutatások „kísérleti nyulai” fodrászok voltak, illetve olyan önkéntesek, akik folyamatosan festet hajat viselnek. Az elvégzett véranalízisek azt bizonyították, hogy a szervezetükben kimutathatók a toluidinek, amelyek bizonyítottan rákkeltő tulajdonsággal rendelkeznek. Az összefüggés is egyértelműnek nevezhető; egy fodrász minél többet foglalkozik hajfestéssel, annál magasabb a vérében a toluidinek szintje.

Hajfestés
Hajfestés

Tudni kell a különböző hajfestékekről és dauer-termékekről, hogy az összetételük vegyi szempontból rendkívül összetett. Emiatt sajnos nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, hogy valamilyen káros, veszélyes és rákkeltő anyag is a termékbe kerül.

Sajnos a gyártási folyamatok csak rendkívül nehezen ellenőrizhetők, illetve csak nehezen bizonyíthatók az egyes anyagok jelentette veszély. Sajnos emiatt gyakorlatilag lehetetlen meghatározni az esetleges kockázatokat. Nincs egységes nézet a tekintetben, hogy a mai hajfestékek teljes nyugodtsággal használhatók-e vagy inkább a természetes színezőket ajánlott előnyben részesíteni. A szakemberek tudatában vannak annak, hogy egy-egy tanulmány nem fogja megváltoztatni a szépségipar működését, de a veszély hangoztatása talán szigorúbb ellenőrzésekhez vezethet.