A francia konyha jellegzetes ételei

Franciaország gasztronómiája rendkívül sokszínű, és nem olyan finomkodó, mint azt mások gondolják. Lenyűgöző sokszínűsége miatt a francia konyhát gyakran említik egy lapon az olasz és a kínai konyhával. Ez a változatosság és sokszínűség a klimatikus viszonyok, a hatalmas terület, és a földrajzi változatosság miatt alakult ki.

[wp_ad_camp_1]

Ami az előételeket illeti, a franciák főleg csak ünnepekkor fogyasztják, például burgundi éticsigát, vagy libamájpástétomot. A levesek sem játszanak túl nagy szerepet a francia konyhában, de éttermekben mégis jó párat lehet találni az étlapon, például potagest, gascognei zöldséges ragulevest, auvergnei káposztalevest, vagy éppen kagylólevest. A franciák mára már tökéletesítették a mártáskészítést, tőlük származnak oylan híres mártások, mint a majonéz, a bechamel és a velouté mártás is. A francia konyha többféle húst használ fel ételeihez, mint például a magyar, hiszen egy átlagos francia ember nemcsak csirkét fogyaszt, de bárány-, ürü-, borjúhúsokat is, ezeken kívül pedig természetesen halat, rákot, kagylót, valamint polipot is.

Francia konyha
Francia konyha

Köretként előszeretettel fogyasztanak zöldségeket, főzelékeket, valamint salátaféléket is. Burgonya köreteik közül a legkedveltebb a fokhagymás bugonyapüré. A franciák tojáskészítése rendkívül széles, 685 különböző módon képesek tojást készíteni. A sajtok is rendkívül fontos, szinte elengedhetetlen szerepet játszanak a francia gasztronómiában. Több mint 300 féle sajtjuk van, ezek közül a nálunk is ismert sajtok a következők: Roquefort, Brie, Camembert. Egy átlagos sajttál 3 féle sajtot tartalmaz, emellé kenyeret esznek és bort isznak. Végül pedig jöjjenek a borok, amelyek szintén meghatározó részei a francia konyhának, hiszen nemcsak isszák őket, hanem ételek elkészítéséhez is gyakran használják.