A duzzadószalag kétféleképpen is rögzíthető

Betonelemek, alapzatok, valamint falak kialakításakor nagy figyelmet kell fordítani a munkahézagok illeszkedésére, illetve az optimális vízzáró szigetelés telepítésére. Különösen kardinális ez mélyépítésű ingatlanok esetében, hiszen ezeknél fokozott kockázatot jelent a folyamatos nedvesség, ami a szerkezetbe jutva korrózióhoz vezethet.

Duzzadószalag alkalmazásával ez a probléma egyszerűen elkerülhető. Ennek a vulkanizált elasztomerből készült speciális szigetelésnek a térfogata a többszörösére növekszik ha vízzel érintkezik, így elzárva a folyadék útját. Népszerűségét megbízhatóságának és könnyű kezelhetőségének köszönheti, hiszen telepítése nem igényel különleges szerszámokat. Ezzel együtt mindig rendkívül elővigyázatosan kell eljárnunk használatakor. Nagyon fontos, hogy a duzzadószalag csak olyan felületre rakható, amit előzetesen megtisztítottunk a zárványoktól és teljesen zsírmentes. Ellenkező esetben a fedés tökéletlen lesz és a duzzadószalag nem nyújt majd elegendő védelmet.

Már az előzetes tervezési folyamatban meg kell határoznunk azt is, milyen módon történik majd a szigetelés rögzítése. A legtöbb esetben kiváló eredményeket ad a ragasztás, feltéve, ha a felület előkészítésénél alaposan jártunk el. Mindenképp várjuk meg a gyártó által javasolt száradási időt, különben a duzzadószalag utólag leválhat. Nagyobb igénybevételű helyeken a mechanikai rögzítés jelentheti az optimális megoldást. Ezt általában ráccsal végzik, itt a kockázatot a térfogatváltozás maga jelenti. Tudniillik ha nem hagyunk elegendő helyet, azaz minden oldalról legalább 10 centiméteres takarást, akkor duzzadószalag méretnövekedése a beton repedésével, töredezésével járhat. Ezekre a tényezőkre tehát mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni a kifogástalan eredmény elérése érdekében.