A croissant

A croissant szó szerinti jelentése: növekvő hold. Megszületéséről több legenda is kering, melyek közül a legismertebb talán, hogy először Bécsben készítették el.

[wp_ad_camp_1]

Bécsben a török ostrom leverését ünnepelték ezzel a remek tésztaétellel. A hold alakkal szimbolizálták a török zászlót. Franciaországba Marie Antoinette által került, aki nagyon szerette a bécsi különlegességet. Az osztrák eredete szinte már nem is ismert, sokan Franciaországhoz kötik. Ez a könnyű vajas tészta a francia lakosság elengedhetetlen a mindennapi reggelije. Külsőleg ropogós, belseje könnyű és vajas. Frissen érdemes fogyasztani, mivel az állástól összeesik, esetleg széthullik. Üresen, illetve sós vagy édes töltelékkel is készítik. A sós változata, inkább Franciaországon kívül terjedt el. Ebbe például sonkát, sajtot, spenótot raknak. A franciák körében a legelterjedtebb a csokis töltelékes, amibe jó minőségű étcsokoládét tesznek. Ezt a jóízű péksüteményt már a szupermarketokban is megvehetjük, de ha valóban finomat akarunk enni, akkor mindenképp egy pékségben vegyük meg, frissen.

Croissant
Croissant

Házilag is elkészíthetjük, bár a tészta előállítása, nem csak fél órát igényel. Süthetjük frissen előállított tésztából, vagy előző nap összegyúrtból is, ami reggel már rögtön mehet a sütőbe. Fagyasztása is lehetséges, így bármikor csak a hűtőből kivéve kisüthetjük ezt a reggeli finomságot. Az egyszerű alapanyagokból, élesztő, tej, tojás, vaj vagy margarin, cukor, só, víz, összekeverésével készül. A tészta összegyúrása után, egy órát pihentetjük, majd kinyújtva megkenjük vajjal, utána ismét pihentetjük. A tökéletes félhold alak elérése érdekében, vágjunk a tésztából háromszög alakokat, amit az aljától a csúcsáig feltekerünk, töltelékkel vagy anélkül. Tetejét megkenjük tojással és már mehet is a sütőbe. Tölteléknek szinte bármit használhatunk, ez már csak a fantáziánkon múlik.