Đavolja Varoš – az ördög városa

Dél-Szerbiában, a Radan-hegy déli lejtőin található Đavolja Varoš („Az ördög városa”). Itt 202 különös sziklaformáció látható, ami vulkáni tufából és andezitből áll. A sziklák magassága 2 és 15 méter közt alakul.

[wp_ad_camp_1]

A területe vulkanikus, talaja nagy mennyiségű mészkövet tartalmaz. A földpiramisok a feltörő magma megszilárdult alakjai, amiket régen mészkő borított. Ezt a mészkövet az idő múlásával a víz elmosta, és így jöttek létre ezek a toronyra hasonlító képződmények. Kősapkás földpiramisoknak is nevezik őket, mivel egyes tornyok tetején andezitből álló szikla van, amik megvédik azt az eróziótól. Ez a város 1959 óta védelem alatt áll. A területen két forrásból, extrém savas ásványvíz szivárog fel, melyeknek rendkívül magas az ásványi anyag (alumínium, vas, kálium, réz, nikkel, kén) tartalma. A források az „Ördög vize” és az „Ördög forrása” nevet viselik. Ezek vize vöröses színű, az ásványi anyagoknak köszönhető. A kősapkás földpiramisok és a források vize is, egy különleges geomorfológiai látnivaló, amit érdemes megnézni, ha a környéken járunk.

Đavolja Varoš
Đavolja Varoš

A legenda szerint, a földpiramisok helyén régen, szerény és vallásos emberek életek. Ez a hely egyben, az ördög otthona is volt, akit zavart a nyugodt emberek ottléte. A probléma megoldására, az ördög kitalálta, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódjukat. Egy forrást fakasztott a falu szélén, melyből az általa kreált víz bukkant a felszínre. A forrás közel volt a faluhoz, ezért sokan ittak belőle. A víz hatására a lakosok megőrültek és elfelejtették családon belüli kötelékeiket. Egy fiú és egy lánytestvér egymásba szeretett, majd házasság kötés céljából, a templomhoz indultak. Egy angyal szállt le az égből, aki megpróbálta észhez téríteni a fiatal párt és a násznépet. Sikertelenül. Ekkor kérte Istentől a segítséget, hogy akadályozza meg a vérfertőzést. Az angyal imái meghallgatásra találtak, hatalmas vihar kerekedett és a fiatal pár, az egész násznéppel együtt, kővé dermedt. „Az ördög városában” a víz ma is bugyog, és a kővé vált násznép, pedig még mindig áll.