Vendéglátóipari gépek nagykonyhai használatra – a Vendi Hungária Kft. segít megvalósítani

Az ipari konyhák felszerelése, gépesítése a legköltségesebb része a vendéglátásnak. A sok, különféle specializált gép komoly terheket ró az étteremtulajdonosokra, nem beszélve a modern technika legújabb vívmányaival, amivel sokszor érdemes lépést tartani. Ha egy új éttermet kíván teljesen berendezni, mindenre szüksége lesz a sütőtől kezdve az étkező asztalon és székeken át az étkészletekig, lábasokig, stb. Az alábbi cikkben átnézzük, hogy a konyha frontján milyen gépesítésre és elrendezésre lehet szüksége az éttermeknek a mindennapos gördülékeny munka céljából.

[wp_ad_camp_1]

Egy étterem konyhájába egy sor különféle gép szükséges, és ezeknek sokszor egy kisebb helyiségben kell elférniük. A konyhákat alaposan meg kell tervezni éppen ezért, hogy maximalizálni lehessen a helykihasználtságot és a működési hatékonyságot.

A tervezési fázisban minden aspektust figyelembe kell venni. A rendelkezésre álló források, és a hely a két legfőbb döntési faktor az optimális kialakításhoz. Természetesen egyes készítési eljárások, részlegek kombinálhatóak egymással, ezzel is tovább lehet költséget csökkenteni. A gazdaságos ergonómia, az egészségügyi szabályok figyelembevétele, és a biztonságos munkakörnyezet (a személyzet számára) sem elhanyagolható szempontok.

A raktárak szerves részét képezi a hűtőberendezés. Hűtőszekrények, fagyasztók, de a nagyméretű hűtő-, és fagyasztókamrák is itt találhatóak meg. A hűtőket a sütő-főző berendezésektől minél távolabb kell elhelyezni, az optimális és egyenletes hűtési hőmérséklet megőrzése céljából.

Az előkészítő tér

Az előkészítő, és a termelő részleget külön kell kezelni, hogy a nyers alapanyagok ne keveredhessenek a készétellel, de szennyeződések se kerülhessenek át a nyers ételekről (pl. tojás) a készételekre. Külön útvonalakat célszerű meghatározni a részlegek között, ami az alapanyagok haladását jelenti az előkészítéstől kezdve a sütésen át a tálalásig és díszítésig. Ezen útirányok lehetőség szerint ne keresztezzék egymást.

Az előkészítőkbe minden olyan gépet érdemes beszerezni, amelyek a vágást, keverést, aprítást, szeletelést, dagasztást, habverést, stb. végzik. Mivel nagy mennyiségekben kell gondolkodni, ezért a gépesítés alapkövetelmény. Zöldségszeletelő gép, háromfunkciós keverőgép, univerzális konyhagép, burgonyakoptató, kutter, vagy kézi mixer, amiket biztosan ajánlunk. A hús feldolgozásához hússzövő, vagy rostlazító gépet, húsdarálót tartunk fontosnak beszerezni, de a csontfűrész sem maradhat el.

Pizza (elő)készítés

Ha az étlap szerves részét képezi a pizza, akkor a pizza készítéshez is jól alkalmazható berendezésekre van szükség. A pizzaelőkészítő munkaasztal olyan speciális munkafelület, amelynek a felső részén hűtött, GN méretű tárolók vannak, az alapanyagok gyors elérése céljából. Alul pedig nagyméretű hűtött tárolók helyezkednek el.

Az étlap más ételeihez is kiválóan alkalmazható egy zöldségszeletelő készülék. A tészták, kenyerek, sütemények dagasztására érdemes egy dagasztógépet beszerezni, a méretét és teljesítményét pedig aszerint megválasztani, amekkora szükséges a napi fogyasztás kielégítéséhez. A tészták nyújtásához, formázásához egy erre a célra készült, dedikált készüléket, a tésztanyújtó gépet kell beszerezni. Vagy egyes univerzális konyhai robotgépeknek van olyan felszerelhető segédgépe, ami a tészta formázását, nyújtását végzi hatékonyan: pl. lasagne, spagetti tésztát készít a megfelelő szélességben, vastagságban, stb.

Vendéglátóipari gépek - Vendi
Vendéglátóipari gépek – Vendi

Sütő-főző berendezések

Egy munkaterületre érdemes csoportosítani a sütő berendezéseket. A gáztűzhelyek, olajsütők és rostlapok megférnek egymás mellett, azonban az olajsütőnél a forró olaj fröccsenését megelőzendő célszerű egy semleges elemet közbeiktatni. A szeletsütő lapoknál mindig érdemes a fele sima, fele bordázott változatot megvásárolni az optimálisabb sütés érdekében. A kombisütőket, statikus sütőket és pizzasütőket a konyha egy másik felén lehet elhelyezni egy blokkban, ahol könnyen hozzáférhetőek és gyorsan lehet az ételeket cserélni. Mindig megfelelő méretű, a sütőhöz tartozó elszívó ernyőt kell telepíteni ezekhez a készülékekhez, ami a szagok és a keletkező hő elszívásán túl a tűzveszély csökkentésében is nagy szerepet játszik.

A főzőüstök, főzőzsámolyok, vagy buktatható serpenyők nagy mennyiségű levesek, pörköltek készítésére szolgálnak. Mivel nem igényelnek túlzott odafigyelést a készítés során (mint pl. egy rostlap), így a fő munkaterületektől kicsit távolabb is el lehet helyezni őket.

Forrás: Vendéglátóipari gépek – Vendi Hungária Kft.