Új eszközök szükségesek a növénybetegség-járványok megelőzéséhez

A növénybetegségek nem állnak meg egy ország határainál, és az óceánok mérföldjei sem akadályozzák terjedésüket. Ezért szükséges a növénybetegségek felügyelete, a továbbfejlesztett növénybetegség-felderítő rendszerek és a globális szinten integrált prediktív növénybetegség-modellezés a jövőbeli növénybetegség-járványok enyhítése és a globális élelmiszer-ellátás védelme érdekében.

[wp_ad_camp_1]

Az ötlet az, hogy „ezeket a növénybetegség-járványokat korán észleljük és a terjedést leállítsuk, mielőtt az pandémiává válna” – mondja Jean Ristaino, az észak-karolinai állami egyetem növénykórtanának professzora és a cikk egyik szerzője. Miután egy járvány bekövetkezik, nehéz ellenőrizni azt – mondta Ristaino, és összehasonlította az erőfeszítéseket a COVID-19 terjedésének megakadályozására tett erőfeszítésekkel. Míg egyes betegségek már valamiféle globális megfigyelés alatt állnak – Ristaino megemlítette a búzarozsdát amely fontos kórokozó, amely a burgonyát érinti és a növény éhínséget okozta, de a többi növényi betegséget nem szokták ellenőrizni.

„Van néhány meglévő felügyeleti hálózat, de ezeket kormányközi ügynökségeknek kell összekapcsolniuk és finanszírozniuk, valamint ki kell terjeszteniük a globális felügyeleti rendszereket” – mondta Ristaino. „Javíthatjuk a betegségfigyelést elektronikus szenzorok segítségével, amelyek segítségével gyorsan felismerhetők, majd nyomon követhetők a kialakuló növényi kórokozók.” Ristaino szerint a tudósok széles körének – az úgynevezett konvergencia-tudománynak – erőfeszítéseire van szükség a növénybetegség-járványok megelőzéséhez. Ehhez a jövőben további kutatásokat készülnek végezni, így a növénybetegségek remélhetőleg előbb utóbb megfékezhetőbbek lesznek.