Tényleg mérgezőek a PET palackok?

Egyre több hír terjed a világhálón arról miszerint a PET palackok veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre. Mi most ennek jártunk utána, hogy vajon mi az igazság?

[wp_ad_camp_1]

Bizonyára legalább egyszer mindenki megfigyelte már, hogy a PET palackok alján megtalálható egy szám. Ám nem sokan tudják, hogy ez a számozás mit is jelenthet. Ez a számozás egytől hétig terjed, melyek a műanyag újrahasznosíthatóságát jelzik. Azok a flakonok, melyek egyes jelölést kapnak, ilyenek az üdítős, ásványvizes, flakonok, illetve poharak, háztartási és tisztálkodási szerek flakonjai. Kettes jelöléssel a játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok vannak ellátva. A csövek, palackok, háztartási olaj palackjai hármas jelöléssel rendelkeznek. Négyes a fólia és a zacskók. Ötös jelöléssel rendelkeznek a joghurtos palackok, mustáros, ketchupos flakonok, stb. Hatossal pedig az élelmiszer dobozok, kávéspoharak, stb. A 2-es, 4-es, illetve 5-ös jelöléssel ellátott termékek viszonylag ártalmatlanok és ezeket használva nem jutnak rákkeltő anyagok a szervezetünkbe. Viszont az 1-es számmal ellátott termékek egyértelműen veszélyesek lehetnek.

PET palackok
PET palackok

Ugyanis ezek a palackok kőolajpárlatból készülnek, melyek hő hatására különféle, egészségre káros anyagokat engednek ki magukból. Ehhez pedig nem kell sok, csak egy forró nyári délután az autóban felejtünk egy üdítőt. Ám az 1-es jelöléssel ellátott termékek sajnos még a hő hatása nélkül is igen károsak lehetnek, akkor, ha túl sok ideig áll bennünk pl. a víz. Akkor ennek következményeként kioldhat belőle különféle oldó, illetve lágyító szereket a műanyagból. Vagyis az a hír igaz, hiszen minden üdítős, vizes palack 1-es jelöléssel van ellátva, amely azt jelenti, hogy veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre.