Te jó ég, itt a nyári szünet! Avagy hogyan kösd le nyáron az ovis gyereket?

A dolgozó szülők éves nehézségei közé tartozik a gyermekek elhelyezése a hosszú nyári szünetben. Szerencsére rengeteg tábor lehetőség között válogathatnak ma már az emberek, azonban ezek inkább a nagyobb korosztály részére szerveződnek. Mi a helyzet az ovisokkal?

Sokan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy mindkét szülő részéről kaphatnak nagyszülő segítséget. Talán ez a legideálisabb megoldás, hiszen a nagyikkal konzultálva jól felosztható az a bizonyos majdnem 3 hónap. Kevésbé szerencsés eset, ha egy nagyszülő páros vagy épp egy sem tud besegíteni a szünidőben. Ilyenkor bizony alaposan meg kell szervezni a napokat, rengeteg programot kell kitalálni, s fel kell készülni a különböző időjárási viszontagságokra is. Mivel az esetek többségében tombol a hőség, a szabad strandok, az uszodák, aquaparkok egész napos elfoglaltságot és szórakozási lehetőséget nyújtanak, ráadásul garantált, hogy a sok lubickolás után este nem lesz hosszú az altatási ceremónia.

Ám, ha az időjárás annyira nem meleg, hogy fürdőruhában töltsük a napot, más lehetőség után kell járni. Ilyenkor jönnek szóba a játszó-, vagy kreszparkok, a várak és kastélyok látogatása, továbbá az állatkertek, múzeumok. Be kell látni azonban, hogy a fenti programok nem igazán férnek bele a mindennapokba. Ezért a szülőknek az otthon töltött időt is kreatív, produktív lehetőségekkel kell színesíteni. Szerencsére az internet temérdek ötletet kínál: kincskeresés vagy régészet a homokozóban, élményfestés az udvaron, akadálypálya a kertben/házban, célba lövés vízipisztollyal, tematikus gyurmázás házi gyurmából, jeges kincsvadászat, aszfaltkrétázás, vízi teke, fűben hemperegés és még sorolhatnánk, ráadásul a temérdek ház körüli teendő, melyekbe bevonhatók az apró szorgos kezek még említésre se kerültek. Körültekintő tervezéssel és előre gondolkodással élvezetes, kellemes és minőségi időt tölthetünk kis ovisainkkal. Ne legyünk restek előre készülni!