Tavaszi gyepápolás

A hideg évszak múlásával, és a tavaszi időjárás első jeleinek észlelésével párhuzamosan a környezeti feltételek alkalmassá válnak arra, hogy kertünk tájékán a fű növekedésnek induljon – vagy éppenséggel hogy telepítsük újonnan beszerezett gyepszőnyegünket. Az alábbi cikkben mégsem ez utóbbiról, hanem a gyepszőnyeg időszakos ápolásáról lesz szó.

[wp_ad_camp_1]

Hogyan tartsuk karban a gyepszőnyeget a tavaszi idő beköszöntének időszakában?

Fogjuk meg a gereblyét, lombkotrót, és amennyire tudjuk, tisztítsuk meg a pázsit felületét a hidegebb időszakban rátelepedett szennyeződésektől. Gereblyézzük szépen össze mind az őszről maradt avar maradékát, mind pedig a fagyos idő folytán teljesen elhalt, a szél által már csak ide-oda sodort növényi részeket, melyek meggátolják pázsitunkat az optimális fejlődésben. Járjunk el viszont nagyon óvatosan és körültekintően a gereblyézéskor! Ha túl erősen gereblyézünk, úgy károsodást szenvedhet a gyepszőnyegünk is, legyünk tehát finomak. Ha a talaj felülete nem elég egyenletes, ezen a szezon első fűnyírása jó eséllyel segíteni fog.

Az optimális fűnyírás kulcsa

A hideg évszakot követően, mikor első alkalommal nyírjuk le a gyepszőnyegünket, figyelnünk kell rá, hogy jól állítsuk be a pengemagasságot! Ha arányait tekintve túl sokat vágunk le a fűszálak hosszából, az a pázsit számára kedvezőtlen: ha az ősz folyamán annak rendje és módja szerint legalább néhány alkalommal ráfordítottuk az időt a gyep ápolására, és nyírtuk is a füvet, úgy abból most nagy valószínűséggel elegendő lenyírni a legfelső pár centimétert. Ezt pedig a fűnyíró pengéjének megfelelő magasságba állításával érhető el. Március folyamán egy-két fűnyírásnál többre jellemzően nem szokott igénye lenni a gyepszőnyegnek.

A pázsit lazítása és egyéb gyepápolási teendők

A tavasz első hónapja ideális alkalmat kínál rá, hogy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk a gyepszőnyeget, van-e bármilyen mohosodásra, vagy betegségre utaló jel a pázsit felületén. Hogyha mohairtószer használatára van szükség, ügyeljünk rá, hogy rendesen kivárjuk azt a minimálisan szükséges időtartamot, ami alatt a szer ki tudja fejteni mohaölő hatását. A gyepszőnyeg lazításával érdemes várni március végéig, vagy a következő hónap elejéig. Ezt követően célszerű sort keríteni a gyep trágyázására is, frissen telepített gyepszőnyeg esetén magas nitrogéntartalmú gyeptrágya használata javasolt.