Tanácsok az ideális tortalapok érdekében

Az nem is vitatható, hogy a torta minden fontos életesemény egyik meghatározó szereplője. Szinte elképzelhetetlen, hogy hiányozzon egy születésnapi buliból, egy keresztelőről, vagy egy fontos évfordulóról. A torta többségében nagyon finom, és szépen díszíthető. A legfontosabb azonban mindig az, hogy a tészta jól elkészüljön. Most adunk pár tippet ennek érdekében.

[wp_ad_camp_1]

Annak érdekében, hogy a tésztából készült lapok igazán szépen süljenek meg, szükséges, hogy a sütőt először is jó alaposan behevítsük. Már érdemes az alapanyagok összeállítása előtt azt begyújtani és hagyni, hogy aztán lassú tűzön kimelegedjen. Ha így jársz el, akkor máris tettél egy lépést a tökéletes piskótáért.

A tojások helyes felhasználása is igencsak lényeges. Az elválasztásnál oda kell figyelni, hogy fehérjébe ne kerüljön a sárgájából, ugyanis így a felvert hab nem verődik fel a kívánt állagúra. Arra is figyelni kell emellett, hogy az edény, amiben a habot felverjük, teljesen tiszta legyen. Máskülönben a végén a hab összeeshet. A sárgáját pedig addig kell kavarni a cukorral addig, amíg meg nem nő a massza térfogata és fehéres színt nem kap. Minden esetben a fehérjéből készült habot kell a sárgájába keverni, és sohasem fordítva.

Tortalap
Tortalap

Ha még kezdő vagy a sütés területén, akkor nagyon oda kell figyelned a liszt megfelelő adagolására. Pontosan annyi lisztet kell használni, mint amennyit leírnak az adott receptben, különben a végeredmény egy nehéz, és szalonnás tészta lesz, illetve, ha túl kevés lisztet használsz, akkor szét fog esni a tészta.

Az elkészült, avagy a már formába helyezett tortatésztát az első öt percben igencsak magas hőfokon kell sütni és csak ezután lehet fokozatosan kisebb lángra állítani a sütőt. A sütés alatt az első negyed órában csukd be a sütő ajtaját. Amikor már kész van, akkor ki kell nyitni az ajtót és nagyjából húsz percig hagyni kell a tésztát hűlni. Így elkerülheted azt, hogy vágás közben a tortalap összemorzsolódjon.