Rutinfeladatok a kutyánk egészsége érdekében

A kutyákat ma már zömében hobbi céllal tartják, erőteljesen visszaszorulóban – sőt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy kihalófélben – van a haszonállatként való alkalmazása. Évtizedekkel ezelőtt még pont fordítva állt a helyzet, ekkoriban a legtöbb eb jól meghatározott céllal került a házhoz, és vagy terelő, vagy őrző-védő feladatokat látott el, ezzel párhuzamosan a helye az udvaron, illetve a saját óljában volt.

Ennek tükrében az emberek hozzáállása is teljesen megváltozott az idők során, hisz míg ekkoriban maximum a nagyobb problémák esetén került orvoshoz az állat – de sokszor még akkor sem -, ma már gyakorlatilag olyan ellátást kapnak a kutyák, mint a kétlábú társaik. No és persze az sem elhanyagolható tény, hogy sokan családtagként kezelik őket, ennélfogva pedig a gazdik azt szeretnék, ha hű társuk mindig egészséges és jó kedélyű lenne. Hogy ezt az állapotot fenntartsuk, bizony szükség van arra, hogy elvégezzünk néhány rutinfeladatot, szükség esetén akár napi szinten.

No nem kell túl nagy dolgokra gondolni, inkább úgy képzeljük ezt el, mint amikor hosszú útra indulunk az autóval és mielőtt beülünk, körbejárjuk a verdát, hogy minden rendben van-e. Ugyanígy egy-egy sétát követően át kell nézni a kutya szőrét, hogy nem ragadt-e bele valamilyen növény – elsősorban toklász -, no és persze azt is figyelni kell, hogy nem szedett-e össze kullancsot az út során. Ilyenkor azt is ellenőrizzük, hogy nem látunk-e valahol sérülést, vagy gyulladást az állat bőrén. Ugyancsak érdemes napi – de legalább heti – szinten megnézni a fülét – hogy nincs-e begyulladva valahol -, illetve a fogait és a fogínyét, hogy minden maximálisan rendben van-e. Attól függően, hogy milyen fajta, a szőr ápolására is nagy hangsúlyt kell fektetni, kényesebb fajtáknál – mint amilyen például az uszkár – napi fésülés ajánlott.