Orrsövény ferdülés

Az orrunkon keresztül jut a levegő a légző rendszerünkbe, és ezzel érezzük az illatokat is. Az orr szerepe, hogy a bejutó levegőt megtisztítja, felmelegíti és nedvesíti. Részei a külső-orr, az orrüreg és az orrmelléküregek. Az orrnyílásokat orrsövény választja el, a nyílások mögött van a nyálkahártyával borított orrüreg, ami eltávolítja a kórokozókat.

[wp_ad_camp_1]

Manapság sokan szenvednek orrsövényferdülésben, mégsem kezeltetik. Ez a porcos és csontos lemez, senkinek se nincs pontosan középen, és az egyik vagy másik irányba el van görbülve. Még a görbülés enyhe, nincs gond, de ha túlzott mértékű a deformáció, már komoly panaszokat is okozhat. A betegség valamilyen fejlődési zavar következtében alakul ki. A sövény gyorsabban nő, mint az üreg, és a helyhiány miatt, S alakúra formálódik. Ez már a serdülőkorban jelentkezik. A ferdülés a csontos-porcos lemezeket beszűkíti, ami megnehezíti, vagy esetleg teljesen megakadályozzák az orron át történő légzést. Ez nagyon kellemetlen a mindennapjainkban, és idővel már elviselhetetlennek fogjuk érezni. Az orrsövényferdüléssel élők nehezebben viselik a náthát, valamint ez a betegség horkolással is jár és a nyitott szájon át történő légzés a garat és a gége nyálkahártyáját is kiszárítja, ami gyulladást okoz.

Orrsövény ferdülés
Orrsövény ferdülés

Általában az orrsövényferdülésben szenvedők, gyakran vásárolnak, vény nélkül kapható orrcseppeket, melyek akár már egész napra megszüntethetik a dugulást. Ezzel csak a nyálkahártya húzódik össze, és hosszútávon nem jelent megoldást, sőt, egyre nagyobbra duzzasztja a nyálkahártyát, és mindig többet kell igénybe vennünk az orrcseppeket, amivel maradandó károsodást okozhatunk, mint például, hogy megbénulnak a csillószőrök, melyek az orrba kerülő szennyeződéseket távolítják el. Ha orrsövényferdülésben szenvedünk, érdemes a műtéti beavatkozást választani, mert csak ezzel tudunk végleges megoldást elérni. A mai korszerű érzéstelenítő eljárásokkal, a műtét elviselhető, és ami a lényeg, utána már tökéletesen fogunk levegőt kapni.