Optikai illúziók magyarázata a légy szemében

Az idegtudósok folyamatosan próbálják megmagyarázni az optikai illúziók jelenséget. Jelenleg a Yale idegtudósok találtak néhány választ a legyek szemében – jelentetették augusztus 24-én a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában.

[wp_ad_camp_1]

Kiderült, hogy a legyeket az optikai illúziók pont olyan könnyen becsapják, mint az embereket. „Izgalmas volt azt tapasztalni, hogy a legyek ugyanúgy érzékelik a mozgást statikus képekben, mint mi” – mondta Damon Clark, a Yale-i molekuláris, sejt- és fejlődési biológus, valamint a fizika és az idegtudomány egyetemi docense. A legyek kicsi agya megkönnyíti a látórendszer idegsejtjeinek aktivitásának nyomon követését. Clark laboratóriumának két tagja, Margarida Agrochao és Ryosuke Tanaka optikai illúziókat mutatott a legyeknek. Ezután megmérték a legyek viselkedését annak ellenőrzésére, hogy a rovarok ugyanúgy érzékelik-e a mozgást ebben az optikai illúzióban, mint az emberek. A legyek ösztönösen elfordítják testüket minden észlelt mozgás felé; amikor az optikai illúziót mutatják be, a legyek ugyanabba az irányba fordultak, mint a mozgás, amelyet az emberek a mintában észlelnek.

Ugyanakkor a kutatók olyan specifikus neuron típusokat vizsgáltak, amelyek szabályozzák a legyek mozgásérzékelését, és a statikus minta által létrehozott válaszmintázatot találtak. Ugyanazon neuronok be- és kikapcsolásával a kutatók képesek voltak megváltoztatni a legyek illuzórikus mozgásérzékelését. A mozgásérzékelő neuronok két típusának kikapcsolásával teljes mértékben kiküszöbölték az illúziót. A két típus közül csak az egyik kikapcsolásával olyan legyeket hoztak létre, amelyek az illuzórikus mozgást az ellenkező irányba érzékelték, mint mindkét aktív neuron esetében. Ezen adatok alapján a kutatók elméletük szerint rájöttek, hogy a különféle típusú mozgásérzékelők hogyan járulnak hozzá az optikai illúziók érzékeléséhez.