Olajszűrő az autóban

Első pillantásra az olajszűrő igazán egyszerű berendezésnek tűnhet, azonban a látszat csal. Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan fontos alkatrész az autóban, éppen ezért meghibásodás esetén minél előbb le kell cserélni.

[wp_ad_camp_1]

Olajszűrő komoly szereppel rendelkezik, ahogy a neve is mutatja a motorolaj megszűrése a feladata. A motorolajban az olaj hatásfokát csökkentő fém részecskék, nem odavaló molekulák, különféle szennyezett anyagok találhatók. Az olajszűrő mindezeket megszűri, még pedig úgy, hogy az olajat az olajpumpa egy papíralapú szűrőn átpréseli, a szűrőben pedig elakad az olaj szennyeződés. Az olajszűrő az autó egyik fontos alkatrésze, mivel gondoskodik róla, hogy az olaj megtisztítva jusson vissza a motorba. Aki nincs tisztában a motor felépítésével, annak az alábbiak sokat segíthetnek, hogy tisztában legyen vele, mi is történik a motorban és miért van szükség a motorolajra és annak tisztítására. A motorban lévő a hengerekben dugattyúk csúsznak, és további forgó alkatrészek is vannak benne. Ezek közvetlenül súrlódnának, azonban némi kenés segítségével ez megakadályozható, ez pedig a motorolaj által valósul meg.

Olajszűrő
Olajszűrő

Manapság a modern technológiának köszönhetően nem jellemző, hogy a motor működése közben szabad szemmel is jól látható darabok kerülnének az olajba. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy nem tökéletes működés bármikor eredményezheti, hogy salakanyagok kerülnek az olajba. Ezek után valószínűleg nem kell tovább magyarázni, hogy az olajat mindenképp szűrni kell. Úgy is lehet fogalmazni, hogy az olajszűrő első látszatra a motor egy egyszerű berendezése, ami egyben nélkülözhetetlen védelmi berendezés is egyben. Bővebb információkért az olajszűrőről és azok fajtáiról a legkülönfélébb autókhoz látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba.