Nyitott vagy zárt konyhát alakítsunk ki a lakásunkban?

A nyitott, amerikai konyhák manapság már a lakások legnépszerűbb elrendezéséhez tartoznak, egyre többen döntenek az ilyen típusok mellett. Egy ilyen kialakítással, többet tud együtt lenni a család, az, aki főz, vagy épp mosogat, nem esik ki a beszélgetésekből, nyugodtan tud kommunikálni azzal, aki épp a nappaliban tartózkodik.

[wp_ad_camp_1]

A nyitott konyhával élvezhetjük a nagy teret, ami lehetőséget nyújt a szülők számára, hogy még a gyerekek játszanak, vagy tv-t néznek a nappaliban, esetleg épp az ebédlőasztalnál rajzolnak, szemmel tarthassák őket. A közös programok és a felügyelet mellett, a nyitott térrel több természetes fényhez juthatunk, ezáltal az egész lakás esztétikáját is nagyban javítjuk. A vendégség szempontjából is előnyös, hisz az, aki épp kávét főz, nem fog kiesni a beszélgetésből. A nyitott konyha az előnyök mellett, számos hátránnyal is rendelkezik, ezekről se feledkezzünk meg, ha a lakás tervezéséről van szó.

Modern konyha
Modern konyha

A nyitott konyháknál először számolnunk kell azzal, hogy az ebédlőnket és a nappalinakat is bevonjuk a főzésbe, ami persze illatokkal jár.  Ezért, ha ilyen típusú konyha mellett döntünk, semmiképp se az olcsó elvszívót válasszuk, igyekezzünk minél erősebb típust vásárolni, ami gyorsan és hatékonyan kiszűri a nemkívánatos szagokat. Ez mellett a rendetlenségre is oda kell figyelnünk, hisz egy piszkos edényekkel teli mosogató, nem nyújt épp szét látványt. A nem kívánatos szagok, esetleg a rendetlenség eltüntetésére, még mindig választhatunk tolóajtókat, melyeket csak szükség esetén kell használnunk. Ha nem szeretjük az ilyen típusú ajtókat, érdemes magasabb térelválasztó fallal, vagy polccal megoldani ezt a helyzetet. A nyitott konyháknak megvannak az előnyei és a hátrányai is, mindenkinek maga kell eldöntenie, mely szempontok számára a legfontosabbak.