Német dog, a világ egyik legnagyobb kutyája

E nemes nagytestű kutyafajta első nyomait már i.e. 2500-ban fellelték Egyiptomban. A Német dog valószínűleg uralkodói megjelenésének köszönhetően nagy kedvence lehetet a fáraóknak. Így visszatekintve talán egyszerűbb választás lett volna azt a nevet adni neki, hogy a fáraó kutyája.

[wp_ad_camp_1]

A kutyafajta tenyésztésével a németek és a dánok foglalkoztak, így két néven vonult be a történelembe. Európában Német dog néven, az angol-szász területeken pedig Dán dogként vált ismerté. A dog népszerűsége a mai napig töretlen. A mindenki által ismert rajzfilmhős Scooby-Doo alakjában is megismerkedhetünk vele. A Német dog igen nagytermetű, robosztus felépítésű kutya, mégis finom vonalak jellemzik.

Német dog
Német dog

A feje hosszú és keskeny, szemből nézve szögletesnek látszik. Hosszú lábak jellemzik, melyek párhuzamos felfutásúak. Farka hosszú, a füle pedig lelóg. A Német dog magassága 70 és 100 cm között van, testének tömege eléri az 50-80 kilógrammot is. Sajnálatos módon nem hosszú életű kutyafajta. Maximum 6-10 éven keresztül élvezhetjük társaságát. Önmagában elegáns megjelenésű kutya, így közkedvelt volt a királyi udvarokban és az arisztokrácia köreiben is.

Nemcsak megjelenése miatt tartották, hisz elsőrangú őrző-védő kutya. Ősei olyan vadászatokon vettek részt, ahol nagy testű állat elejtése volt a cél. Ilyen volt a medve, tigris és vaddisznó vadászat is. Ezen kiváló tulajdonságokkal szemben áll a Német dog érzékeny lelki világa. Egy gazdája lehet, csak őt fogadja el. Viszont gazdája családja, az ő családja is, és a család barátai az ő barátságát is kiérdemlik. A gyerekeket kifejezetten szereti, és a haszonállatokat nem bántja. Testi adottságaiból kifolyólag sok mozgásra van szüksége, így ideális kedvenc lehet a Német dog egy nagy családi kertes háznál, ahol mint egy szabad kutya védve szereti környezetét.