Mit kell tudni az 1.3 ADR oktatás kapcsán?

Az ADR egy olyan speciális bizonyítvány, melyre azoknak a személyeknek van szüksége, akik veszélyes árut szállító gépjárművet vezetnek. Ugyanakkor nem csak a sofőrnek, hanem a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos munkakört ellátó minden személynek a feladata és felelőssége alapján ADR képzésben kell részesülnie.

ADR 1.3 kapcsán az oktatásnak három részből kell állnia. Ezek sorrendben az általános oktatás, a munkakörre szakosított oktatás, illetve a biztonsági képzés. Ahhoz, hogy az illető ADR bizonyítványt szerezhessen legalább húsz évesnek kell lennie, nyolc osztályos általános iskolai végzettséggel kell rendelkeznie, továbbá minimum két éve rendelkeznie kell „B” kategóriás vezetői engedéllyel. Az alapképzés elvégzése után legalább kétévente ismeretfelújító képzésen kell részt venni, mivel az ADR előírások folyamatosan változnak. Az ADR oktatásának körülményeit nem szabályozza rendelet, ezért az oktatás elektronikus formában is történhet. Magyarországon a Magyar Közlönyben jelennek meg az ADR-t illető szabályozások, az ADR tanácsadók is innen tudnak tájékozódni. Azok a tanácsadók, akik beszélnek angolul, némileg könnyebb helyzetben vannak, hiszen angol nyelven hamarabb elérhetők az információk, így naprakészebb tudással rendelkeznek.

ADR
ADR

A 25/2014 (IV.30) NFM, valamint az ADR 1.8.3 előírásai alapján minden olyan vállalkozásnak kötelező volna ADR tanácsadót alkalmaznia, amely veszélyes áru szállítással foglalkozik. Ha szeretne komplex szolgáltatásban részesülni, akkor érdemes a Hiperion Tech Kft-t választani. A szakemberek nem csak az ADR területén, hanem a környezetvédelem, tűzvédelem és a munkavédelem területén is tudnak Önnek segíteni! Bővebb információkat a hiperiontech.hu weboldalon talál!