Mit érdemes tudni az autóban lévő generátorról?

A generátor olyan többfunkciós alkatrész a gépjárműben, mely kétféle feladatot lát el. Egyrészt tölti az akkumulátort, másrészt árammal látja el a jármű működő elektromos berendezéseit. Ehhez a szükséges mozgási energiát a szíjhajtáson keresztül a motortól kapja.

[wp_ad_camp_1]

Generátor nélkül elképzelhetetlen lenne a gépjármű elektromos hálózatának fenntartása. A generátor a mozgási indukció és az elektromágneses indukció törvényei alapján váltakozó feszültséget állít elő. A váltóáramot a beépített egyenirányítóhíd alakítja át. Nem árt tisztában lenni vele, hogy a generátor teljesítménye alapjárat alatti fordulatszámon alacsony, viszont az alapjárat és a maximális fordulatszám között ugyanazt a feszültséget adja. Erről a generátor feszültségszabályozó gondoskodik. Ha megváltozik a feszültség, akkor nagy esély van rá, hogy az egyenirányító egyik diódája meghibásodott, ezért a hiba okát itt kell keresni. Fontos információ, hogy minél több fogyasztó kapcsol be, az autógenerátor annál kevesebb töltőárammal látja el az akkumulátort. Szerencsére, ha meghibásodik az akkumulátor, akkor nem feltétlenül kell kicserélni, hiszen javítása is lehetséges.

Nagyon kevés az olyan alkatrész, amelyet lehet javítani és nem szükséges rögtön kicserélni. A generátort nem szükséges rögtön kicserélni, hiszen javítani is lehetséges. A javítás első lépése, hogy szét kell szerelni az alkatrészt. A szénkefék és a csapágyak erősen kopnak, ezért ezeket azonnal ki kell dobni. Az elektromos alkatrészek állapotát műszer segítségével lehet megmérni. Ahogy a generátor ki lett tisztítva és rozsdamentesítve lett, a generátort újra össze lehet szerelni. Ha jó minőségű alkatrészeket szeretne rendelni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!