Mit érdemes tudni a bandog típusú kutyákról?

A középkorban a bandog a láncon tartott, éjszakára szabadon engedett őrzőkutyák gyűjtőneve volt. Manapság a bandog egy masztiff típusú keverék kutya, amely a nápolyi masztiff, az ameikai pitbull terrier, az argentin dog, a bullmasztiff és hasonló fajták keresztezéséből jött létre.

[wp_ad_camp_1]

A bandog őseitől a legjobb tulajdonságokat örökölte, óriás termetű, súlya elérheti a 80 kilogramot is kiegyensúlyozott, nyugodt és rendkívül értelmes kutya. Bár első ránézésre agresszív kutyafajtára gondolnánk, megfelelő nevelés mellett ideális családi kutyák is lehetnek. Tökéletesen alkalmas őrző-védő feladatok ellátására, nagyszerű társ válik belőle. Mellette bármilyen helyzetben biztonságban érezhetjük magunkat Már-már a makacssággal határos nagyadag önérzet lakozik benne, magasfokú intelligenciája miatt könnyen tanítható. Szereti a társaságot, könnyen barátkozik és fogad el más kutyákat, ugyanakkor az egyedüllétet is jól tolerálja. Rendkívül gyerekbarát, mindenféle háziállatot (macskát, galambot) jól elfogad. Ez a fajta kutya csendes, nem szokott feleslegesen ugatni.

Bandog kutya
Bandog kutya

Nem igényel sok mozgást, rövid sétákkal is kellően le lehet mozgatni. Szeret aludni, így viszonylag sokat is alszik. Rövid, durva szőre miatt nem igényel különösebb ápolást, bár van olyan típus, amelyik nyírást igényel. hetente elég átfésülni a szőrét. Érdemes a szemére és a fülére gondot fordítani, rendszeresen tisztítani a fertőzések elkerülése érdekében.  Táplálásánál érdemes odafigyelni az adagokra, napi 600-800 gramm kiváló minőségű kutyatáp szükséges neki. Nagyon nyáladzik, ezért ajánlott „játszóruhában” foglalkozni vele.  Mellette bármilyen helyzetben biztonságban érezhetjük magunkat. A bandog fantasztikus és hihetetlenül izgalmas figura, nem véletlen, hogy népszerűsége világszerte nőttön-nő.