Mindig a megfelelő motorolajat használjuk!

A legtöbb autóvásárló laikus. Ezzel semmi probléma nincs, de tény, hogy az elmúlt évtizedekben egyre kevesebben állnak neki otthon bütykölni és javítani, persze ennek nem csak az érdeklődés hiánya a ludas.

Persze az is szerepet játszik, de ezzel párhuzamosan egyre kevesebb az emberek szabadideje, egyre nagyobb a rohanás, és hát valljuk be, a mai modern autókat már korántsem olyan egyszerű házilag javítgatni, mint a hetvenes-nyolcvanas évek verdáit. Azonban még így is vannak olyan szervizelnivaló részek, amelyeknek érdemes lehet otthon nekiállni, hisz nem igényelnek sem szerszámozottságot, sem különösebb hozzáértést, vagy épp sok időt. A leggyakoribb ilyen az olajcsere, hisz szerencsésebb esetben ez az, amit a legsűrűbben végre kell hajtani egy autón, ráadásul egy szakszerviz elég borsos árat le tud gombolni az emberről, annak ellenére, hogy maga a művelet tényleg nem túlságosan bonyolult. A legtöbbször nem is a hogyan a kérdés, sokkal inkább az, hogy milyen olajjal töltsük fel a motort, mivel teszünk jót, hisz azt nagyon sok helyről hallani, hogy egy rosszul megválasztott motorolajjal rengeteget lehet ártani.

Ez valóban így van, hisz a motorolaj biztosítja a fém alkatrészek közötti (folyamatos) kenést, így azok nem súrlódnak, ennélfogva nem is kopnak. Épp ezért kiemelten fontos, hogy a lehető legtökéletesebb kenőanyagot válasszuk, mert egy esetleges kopás hatalmas károkat okozhat. Hogy autónkba melyiket töltsük, azt nem is olyan nehéz eldönteni, ugyanis aranyszabály, hogy mindig ragaszkodjunk a gyár által megadott értékekhez. Az olaj viszkozitását egy szám-betű-szám kombinációval jelölik (pl. 5W30), külön megadva a téli viszkozitást (ez az első szám), illetve az olaj hő tűrő képességét (ez pedig a második szám). Ezt a gyár specifikálja, így nekünk már csak azt kell eldönteni, hogy melyik gyártó mely termékét válasszuk. A legjobb tanács ilyenkor az, hogy speciális esetektől eltekintve mindig szintetikus olajat válasszunk (annak ellenére, hogy ezek jóval drágábbak), hisz számtalan előnnyel bírnak és lehetőleg egy jól ismert gyártó, régóta bevált, prémium termékét vásároljuk meg. Így biztosan elkerüljük, hogy nem megfelelő lesz az olaj minősége, márpedig ezen tényleg nem szabad spórolni.