Milyen óraszíjat válassz?

Az óra épp olyan, mint egy különleges ékszer. Ahány ember, annyiféle ízlés és ami az egyikünknek a leggyönyörűbb a világon, az a másiknak lehet, hogy a legkevésbé sem tetszik.

Így van ez nem csak az óratokok dizájnja esetében, de az óra technológiákban is. Sokan a mai napig csak az automata órákra esküsznek, hisz egy kifinomult svájci szerkezet járását hallgatni szinte zene a füleiknek. Mások úgy vélik, hogy eszük ágában sincs vállalni az automata szerkezetekkel járó nyűgöket és ők bizony maradnak a jó öreg quartz technológiánál, amit kétévente elvisznek elemet cseréltetni és  le is van tudva minden tennivaló. Ahogy ebben a témában nincs egyetértés, úgy azt sem könnyű eldönteni, hogy melyik típusú óraszíj a legmegfelelőbb az ember számára.

Mert egy dolog a tetszetősség, és megint más a praktikum. Egy gyönyörűen megmunkált bőr szíjnál aligha létezik gyönyörűbb – ezzel az állítással úgy hiszem, kevesen vitatkoznának. Azt azonban tudni kell, hogy bár ma már léteznek különböző rétegekkel rendelkező, speciális kezelést kapó bőrszíjak, amelyek egy kicsit jobban bírják a vizet, összességében a valóság az, hogy egyik bőrszíj sem örökéletű és egyik sem viseli túl jól a nedvességet. Így ha tudjuk, hogy munkánk, vagy csak mindennapjaink során sokszor érné víz az órát, akkor a bőr nem lesz jó választás. Az sokkal inkább az alkalmi viseletű órához való, főképp, mert egy prémium márka gyári szíja több tízezer forintos tétel. Akik fizikai munkát végeznek, azok számára a fém, vagy a kaucsuk megoldások a legmegfelelőbbek. A fémszíjak aránylag jól bírják a vizet (bár ebben a kaucsuk az igazán profi), mindössze arra kell figyelni, hogy a nedvesség és a por együttesen már lerakódik a láncszemek között és idővel kikezdi annak anyagát. Ez ellen könnyedén tehetünk, mindössze annyi a dolgunk, hogy pár havonta elvisszük, és ultrahangos géppel kitisztíttatjuk. Ha kaucsuk szíjat választunk, ott nem lesz ilyen gondunk, néha egy körömkefével megtisztítjuk otthon és le is van a gond. Egyetlen hátrányuk ezeknek az anyagoknak, hogy idővel megkeményedhetnek és eltörhetnek, ám a minőségibb darabok hosszú évekig szolgálják tulajdonosaikat, főleg, ha finoman vesszük le a csuklónkról, hisz a legnagyobb terhelést akkor kapják.