Milyen fesztiválok típusok vannak?

Napjainkban már egyre több és több fesztiválra van lehetőségünk ellátogatni. A fesztiválokról elsősorban mindenkinek, a koncertek, a bulizás, a szórakozás jut eszébe, azonban a zenei fesztiválok mellett vannak például kulturális vagy gasztronómiai fesztiválok is.

[wp_ad_camp_1]

A fesztivál egy olyan esemény, amely alatt ünnepi játékokat, művészeti bemutatókat, időszakos kulturális ünnepeket, seregszemléket értünk. Más meghatározásban, a fesztivál azonos időpontban rendezett különféle rendezvények összessége, mint például a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A fesztiválok nagyon sok embert vonzanak és ezek a nagyrendezvények turisztikai látnivalóként nagyon fontosak. A fesztiválok mindig szerepelnek a turisztikai eseménynaptárakban, programfüzetekben és a nagyrendezvények sorában, mint a turisták számára ajánlott színvonalas programok. A nagy múlttal rendelkező, hagyományos népi fesztiválok a megőrzött tánc, folklór, zene közvetítésével a turisták számára is élvezhetők és érthetők, még akkor is ha nem ismerik az adott nyelvet.

Fesztiválok
Fesztiválok

Ezeknek a rendezvényeknek az esetében elsősorban olyan ünnepekről van szó, amelyeket a vallás és a nép nem külsődleges, hanem belső szükséglet kielégítése érdekében hozott létre. A tömeges ünnepségek, fesztiválok, karneválok, különféle hagyományok alapján alakultak ki. Ezeknek a fesztiváloknak egy meghatározott közege, színhelyei és funkciói voltak. Ezek a funkciók stabilizáló jellegűek voltak, amennyiben a közösség összetartozását célozták meg, fel akarták oldani a feszültséget, békét teremteni, megajándékozni egymást. Az együvé tartozás szimbólumává is vált a fesztivál, amit bizonyos időszakonként megrendeztek. Hazánkban is több olyan fesztivál van, amely magas színvonalú és évről évre rengetegen látogatják. Ilyenek például a Sziget fesztivál, Volt fesztivál, Balaton Sound, Ozora stb.