Milyen a szénhidrátcsökkentett liszt?

Napjainkban egyre többen térnek át egészségesebb életmódra, és mivel a magyar konyha igen sok tésztás, lisztes ételt foglal magába, sokan keresik és használják a szénhidrátcsökkentett lisztet a mindennapi sütés-főzéshez. Jól teszik, hiszen sok süteményt, panírozott húst, valamint kenyeret fogyasztunk.

[wp_ad_camp_1]

S ha ezek teljes kiőrlésű, egészségtelen lisztből vannak előállítva, akkor bizony jönnek a súlyproblémák, amelyek több betegséget is eredményezhetnek. Az egészséges ételek előállításához a tudatosan gondolkodó háziasszonyok szénhidrátcsökkentett lisztet használnak, így biztosítva családjuk tagjai számára az ízletes, de szervezetre egyáltalán nem káros ennivalókat. De lássuk, milyen a szénhidrátcsökkentett liszt, és mitől csökken a szénhidráttartalma! Ez a különböző rostokkal, fehérjével és akár vitaminokkal dúsított liszt a fehér liszt feelinget hivatott pótolni. Általában hozzáadott rostokkal csökkentik a szénhidráttartalmukat a szénhidrátcsökkentett liszteknek.

Szénhidrátcsökkentett liszt
Szénhidrátcsökkentett liszt

A legtöbb esetben színre és állagra megegyeznek a sima liszttel, és az ezekből készült pékáruk, sütemények megszólalásig hasonlítanak az egészségtelenebb, fehér lisztből előállított társaikhoz, de csak külsőleg! A szénhidrátcsökkentett liszt nem tartozik az alacsony árkategóriába, erre számítani kell. Márkánként változó a szénhidrátcsökkentett lisztek szénhidráttartalma. A legalacsonyabb szénhidrát tartalmú liszt 100 grammja csupán 6 gramm szénhidrátot tartalmaz, de olyanok is megtalálhatóak ma már a piacon, amelyeknek a nullához közelít a szénhidráttartalma. Attól függően, hogy milyen ételt szeretnél elkészíteni szénhidrátcsökkentett lisztből, válogathatsz a szaküzletek polcain, hiszen ebből kapható általános felhasználásra készült, illetve kimondottan kelt tésztákhoz, diétás süteményekhez vagy kenyerekhez való fajta egyaránt.