Mikor ajánlott a babák hozzátáplálásának a megkezdése?

Sokan úgy gondolják, hogy a babák hozzátáplálásának a megkezdése nagyon egyszerű folyamat. Ám, mikor arra kerül a sor, akkor szembesülünk vele valójában, hogy sokkal nehezebb, mint gondolnánk, hiszen megannyi kérdés merül fel bennünk rögtön az elején.

[wp_ad_camp_1]

Általában azt szokták javasolni a hozzáértők, hogy féléves kortól ajánlott a babák hozzátáplálása, ám sokszor találkozhatunk kivételekkel. Olyan esetekben, ha a baba előbb abba hagyja a szopizást, vagy már nem fejlődik kellően, akkor érdemes már előbb elkezdeni. Nagyon fontos, hogy oda figyeljünk a kellő táplálék biztosítására, hiszen ilyenkor a babák még nagyon érzékenyek. Amennyiben nem megfelelő a táplálékot biztosítunk a számára könnyen allergiás reakciók léphetnek fel. Egy 3-4-5 hónapos baba esetén, ha már az anyatej nem elegendő, és a tápszert nem részesítjük előnyben, akkor ajánlott megkezdeni a hozzátáplálást. Fontos, hogy lassan és kis mennyiségekkel kezdjük, és minden reakciót figyeljünk, hogy a baba kis szervezete, mire és hogyan reagál.

Baba táplálás
Baba táplálás

Ám fontos, hogy minden esetben kérjük ki a védőnő tanácsát, ne magunktól kezdjünk hozzá. Hiszen sok esetben többet árthatunk a babának, mint amennyit segítünk neki. A hozzátáplálás megkezdésével is be kell tartani a napi 5-6 alkalommal való étkezést. A babáknak 3 éves korukig, minimum 500 ml tejalapú táplálékra van szüksége, a megfelelő fejlődés érdekében. A szoptatás melletti hozzátáplálás esetén, a napi második étkezés ajánlott, hogy pépes állagú legyen. Az első pépes babaételeket elkészíthetjük gyümölcsökből, zöldségekből. Fontos arra oda figyelnünk, hogy azokat a gyümölcsöket és zöldséget kerüljük, melyek allergéneket tartalmaznak, mint pl. málna, eper, stb. Jó választás lehet az alma, tök, sárgarépa, barack, banán, brokkoli.