Mik azok a szeretetnyelvek?

Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta szerint a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket és a szeretetközlés ötféle kommunikációs csatornán keresztül történik. Öt szeretetnyelvet alkotott meg, ötféle módot, ahogy egy ember kifejezi és megéli a szeretetet.

Az öt szeretetnyelv az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Minden embernek van egy elsődleges és másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk, mint a többi szeretetnyelv. Sok ember nem tudja jól kifejezni az érzéseit, hiába akarja kifejezni a párja iránti érzéseit. Annak, hogy mi hogyan fejezzük ki és kommunikáljuk a párunk felé az érzéseinket, és a párunk mitől érti meg és érzi azt, hogy tényleg szeretjük, ennek összhangban kell lennie egymással. Ha az elsődleges szeretetnyelvek különböznek, abból félreértések születhetnek. Kis odafigyeléssel könnyen ráhangolódhatunk párunk, gyermekünk, barátaink szeretetnyelvére.

Az elismerő szavak szeretetnyelve verbális megerősítést jelentenek a párunk, gyermekünk, barátaink számára. Az elismerés vonatkozhat a szeretett személy személyiségére, külsőjére, vagy bármely cselekedetére, amit értünk vagy másokért tett. A minőségi idő a társunkra fordított figyelmet jelenti, amikor nincs zavaró tényező, csak egymásra figyelünk és élvezzük egymás társaságát. Az ajándékozás sok embernek azt fejezi ki, hogy a párja gondolt rá. Nem kell drága ajándékra gondolni, egy szál virág vagy egy tábla csoki is kifejezheti a szeretetünket. A szívességek szeretetnyelvét értők számára a segítség fejei ki a szeretetet, legyen az kocsimosás, fűnyírás vagy mosogatás. Régóta tudjuk, hogy az ölelésben micsoda erő rejlik, kutatások is bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiket sokat simogattak gyermekkorukban, jobban boldogulnak az érzelmi életükben, mint azok a társaik, akiknek mellőzniük kellett a szeretetteljes érintéseket. A testi érintés érzelmi energiát közvetít az olyan embereknek, akiknek az a szeretetnyelve.