Mi az UpnP és mire használják?

Inkább a kényelmet vagy a biztonságot választaná? Az UPnP segít gyorsan csatlakoztatni az eszközöket a hálózathoz – nulla kézi konfigurációra van szükség. Ez azonban hackereket is beengedhet a hálózatába rosszindulatú tevékenységek végrehajtására. Tudja meg, mi is pontosan az UpnP.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy megértse, mi az UPnP, először meg kell értenie a port továbbítását. A porttovábbítás az otthoni eszköz vagy a szerver és a távoli eszköz közötti közvetlen kapcsolat létrehozására szolgál. Hogyan működik? Minden otthoni eszköze, beleértve a routert is, együtt létrehoz egy úgynevezett helyi hálózatot (LAN). A LAN-on kívül minden, például a webhely szerverek vagy a barátja számítógépe, a Wider Area Network (WAN) hálózaton vannak. Általában a LAN-on kívül senki sem férhet hozzá a hálózat eszközeihez, hacsak nem engedi át őket port-továbbítással.

Az Universal Plug and Play (UPnP) egy olyan protokoll, amely lehetővé teszi a hálózaton lévő alkalmazások és más eszközök számára, hogy automatikusan megnyissák és bezárják a portokat, hogy kapcsolatba léphessenek egymással. Például, ha UPnP nélkül szeretne nyomtatót csatlakoztatni mindenkihez a háztartásában, akkor minden egyes eszközhöz csatlakoztatnia kell a nyomtatót. Az UPnP ezt automatizálja. Az UPnP nulla konfigurációt kínál, ami azt jelenti, hogy a hálózat egyik eszközén sem kell manuálisan konfigurálni az új eszköz felfedezését. Az UPnP-kompatibilis eszközök automatikusan csatlakozhatnak egy hálózathoz, IP-címet szerezhetnek, és megtalálhatják és csatlakozhatnak a hálózat más eszközeihez, ezáltal nagyon kényelmes lehet. Mihez alkalmazható az UPnP? Játékokhoz: Xboxok és más játékkonzolok csatlakoztatása online játékok közvetítéséhez; Távoli otthoni felügyelet: Az UPnP segítségével távollétében csatlakozhat otthoni kameráihoz, de, digitális otthoni asszisztensekhez is használható, például az Echo pontokhoz.