Mi az infógrafika és mire jó?

Ki szereti az unalmas, hosszan, bonyolultan megfogalmazott leírásokat, amit többszöri átnyálazás után is alig lehet megérteni? Szinte már olyan érzése van az embernek, hogy játszanak a türelmével, ami napjainkban igen hamar elfogy és ráadásul még az időnk is kevés mindehhez. Egy nagyobb háztartási gép vásárlásakor jó kis vastagságú könyvecskét találunk a termék mellett.

[wp_ad_camp_1]

Ahhoz, hogy működésbe lépjen előbb elővesszük a használati utasítást és unalmasan, fáradtan, kedvetlenül kezdjük el olvasgatni. Már alig várjuk, hogy beinduljon a szerkezet, hogy mielőbb meggyőződjünk jó állapotáról. Közben forgatjuk az utasítást, bele-bele olvasgatunk ide is oda is, de az egész könyvecske alapos áttanulmányozására nem szakítunk időt. Amikor egy olyan oldalhoz érünk, hogy látjuk a termék ábrázolását, tekintetünk ezen az oldalon hosszabb ideig megmarad. Nyilakkal, különböző jelekkel ugyanis egyszerűbben, érthetőbben és gyorsabban megértjük a szerkezet működését. Már nem is tűnik annyira bonyolultnak a dolog.

Infógrafika
Infógrafika

Az infógrafika lényege az, hogy a fontos információkat, tudnivalókat, mint egy kép formájában közölje az érdeklődővel. A kommunikációnak egy nagyon hasznos és lényeges formája, mivel szemléletesen illusztrálja azt a tudnivalót, amit megtehetne egy hosszabb szöveg leírásával is. A létrehozott grafikák segítségével hamarabb eljut az emberek tudatába az információ, mivel bizonyított, hogy látás útján, vizuálisan fogadjuk be a tudásunk csaknem 75%-át. Olyan ez, mint az utak mentén az út jelzőtáblák, melyek segítenek bennünket abban, hogy merre menjünk az ismeretlen útvonalon vagy milyen szabályokat kell betartanunk, hogy ne okozzunk balesetet. Az infógrafika bár az elmúlt néhány évben kezdett el hódítani, valójában azonban nem egy új keletű dologról van szó. Az emberek a számítógép, az internet használata során figyeltek fel rá, holott már feljegyzések azt bizonyítják, hogy az 1600-as évektől használja az emberiség a kép formátumú dokumentumot.