Mi a NAT tűzfal és mi a dolga?

Gondolja, hogy a keresőmotorból származó eredmények elérése ugyanolyan egyszerű, mint az A-ból B-hez történő csatlakoztatás az eszközről egy webszerverre? Nem, több rejtett eszköz ellenőrzi a forgalmat és biztosítja a hálózat biztonságát.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik ilyen eszköz a NAT tűzfal, amely valószínűleg a routeren található. Ahhoz, hogy megértsük, mi a NAT tűzfal, először meg kell értenünk, mi a tűzfal és mit tesz. Ha a számítógépe az elfoglalt vezérigazgató, akkor a tűzfal az ügyvezető titkára. Rendezi az e-maileket, és gondoskodik arról, hogy csak azok a levelek kerüljenek elküldésre, amelyeket a vezérigazgató valóban akar. Amikor böngészi az internetet, e-maileket küld vagy filmeket néz online, információs kéréseket küld az egyes webhelykiszolgálókra. A tűzfal a helyi hálózat és a szélesebb hálózat között helyezkedik el. A tűzfal összehasonlítja a visszatérő információkat a kért információkkal. Ilyen módon a tűzfal megvédi a nemkívánatos rosszindulatú internetes forgalomtól, amely egyébként megkísérelheti veszélyeztetni a rendszert.

NAT tűzfal
NAT tűzfal

A NAT a hálózati címfordítás. Úgy hozták létre, hogy megoldja az IPv4 protokoll által bemutatott problémát – az IP-címek hiányát. A nap folyamán az IPv4 alapítói úgy gondolták, hogy 4,3 milliárd IP-cím elegendő minden internethez csatlakoztatott eszközhöz. Tekintettel arra, hogy több mint 7 milliárd ember él a világon, és sokunknak egynél több eszköze van, nyilvánvaló, hogy ez nem elég. Ha a tűzfal a titkárnő, akkor a NAT tűzfal olyan titkár, amely több címzett leveleit szortírozza egyetlen irodai címen. Az internethez csatlakozó router egyetlen nyilvános IP-címet kap. A szélesebb hálózat számára látható, és a webszerverekkel való kommunikációhoz szükséges. A NAT tehát egy láthatatlan tűzfal, ami megvédi a későbbi problémáktól.