Mi a Burek?

A burek vagy börek a Balkán területek specialitása, kultikus ételnek számít, minden pékségben találkozhatunk vele. Ez az étel, vékony rétestésztából készül, bő olajjal. Legtöbbször sós töltelékkel töltik meg, például túróval, hússal, zöldséggel, de előfordul, hogy édeset használnak, mondjuk meggyet vagy almát.

[wp_ad_camp_1]

A Balkánon és Észak-Afrikában még ma is népszerű. Bár sokan magukénak mondják a bureket, mégis feltehetően az Oszmán Birodalom korszakából származik. Az ízesítés mellett, a formája, elkészítési módja is területenként változó. Például az albán konyhában háromszög alakúra formálják, esetleg csigává tekerik, majd ezután szeletelik fel. Az arabok marha- vagy bárányhúst használnak tölteléknek. A szerbek és a törökök körében a lapos-kerek formát válasszák, legtöbbször hússal töltik. A bosnyákoknál a csigává tekert sós túróval töltött a népszerű. A rétestésztának köszönhetően, az elkészült étel teteje ropogós, a közepe szaftos.

Burek
Burek

A burek is feltehetően a pizzához hasonlóan a szegények konyhájában születhetett meg. A rétestésztát azzal töltötték meg, amit otthon találtak, tetejét bőséges olajjal locsolgatták, sokszor magvakkal szórták meg. Rendkívül laktató volt, és ma is az. Ezt az ételt érdemes mindenkinek kipróbálni, aki a rétestésztát szereti, hisz garantáltan ez is el fogja nyerni a tetszését. A burek is, mint más ételek, sok újításon esett át, főleg a töltelékét illetően, manapság már sokan választják azokat a típusokat, melyek a pizza feltéteket tartalmazzák, paradicsomszószt, sonkát, sajtot vagy fetát és olasz fűszereket. A sós túrós tölteléket gyakran egészítik ki spenóttal. A burek otthon is elkészíthető, a töltelék határtalan, szinte mindent belerakhatunk, amit otthon találunk, mindenki a saját szája íze szerint alakíthatja.