Macskák az ókori Egyiptomban

Az állatok szeretete az egyik legszebb emberi tulajdonság. Egy mondás úgy tartja, ha életünkben nem szeretünk meg egy kisállatot, olyan mintha a lelkünk egy része halott maradna.  Az állatokat elnézve elmondhatjuk, hogy nagyon sok olyan dolgot tesznek, amit mi emberek megirigyelhetnénk és példaként tartatnánk szemünk előtt.

[wp_ad_camp_1]

Bár mondják, az ember néha állati módon viselkedik, de persze csak a negatív tulajdonságokat lehet érteni ezen. Amikor előjönnek az ösztönök, a zsákmányszerzés utáni vágy, az „elharapnám a torkod” érzések, máris úgy véljük, hogy nem is emberrel állunk szembe. Az állatvilágból nagyon sok pozitív értéket lehetne átvenni. Csodálatos érzés és látvány, amikor egy kiscica dorombolva odabújik gazdájához és bár nem tudja elmondani érzéseit mégis viselkedéséből és csillogó szemeiből látjuk rajta a hálát, a szeretetet. Irigylésre méltó az is, ahogyan tudja védeni, táplálni kölykeit. Talán nem véletlenszerű az a kifejezés sem, amikor egy gyermekét oltalmazó anyát szintén az állatvilágból merített példa alapján minősítenek: „úgy védi gyermekét, mint egy anyatigris”- jegyezzük meg a harcias édesanyákra.

Macska Egyiptom
Macska Egyiptom

A macskáknak már az ókorban nagyon jó dolguk volt. Olyan bánásmódban és tiszteletben részesültek, amit ember megirigyelhetett. Egyiptomban szent állatnak tartották őket, és aki megölt egy példányt, azt halállal büntették. Az isteneiket is, mint Bastetet, a föld és a termékenység istennőjét egy macskafejjel ábrázolták. Az állatot akkor kezdték nagy tiszteletben tartani, amikor az országot nagyon ellépték az egerek. Kissé eltúlozták már a kényeztetésüket, ami a macskák lustaságát vonta maga után. Ez a tény sem változtatott a helyzeten, mert ugyanolyan nagy becsben tartották őket és csak akkor kezdtek feledésbe merülni, amikor a rómaiak átvették az uralmat.

Vannak olyan kultúrák, mi szerint a macska szerencsét és gyermekáldást hozó állat, míg másutt az ördögöt, a gonoszt vélték felfedezni szemeiben. Napjainkban is vannak emberek, akiknek kedvenc állatuk, sokan azonban nem tudják még közelükben sem elviselni. Babonákat szőnek köré, de a legtöbb családban azért nincs macska, mert nincs idejük gondoskodni róla.