Kutyatartás télen

A tél mindenképpen egy olyan időszak a kutyáink életében, amikor nagyobb odafigyelést igényelnek. Különösen igaz ez azokra az állatokra, amelyek rövid szőrzettel rendelkeznek, illetve amelyeket fűtött helyiségben tartunk.

[wp_ad_camp_1]

A lakáshoz szokott kutyákat nem vihetjük ki megfelelő védelem nélkül a mínusz 10 fokos hidegbe. Ahhoz, hogy egy kutya jól tűrje a hideget, megfelelő szőrzetre van szüksége, illetve hozzá kell szoknia a zordabb körülményekhez. A szobában tartott kutyák esetében ez a feltétel nem teljesül; az ilyen kutyák nagyon könnyen megfázhatnak, ha kikényszerítjük őket a hidegbe, ráadásul a veséjük is veszélybe kerül. A dolgon a megfelelő kialakítású kutyaruha segít. Mindenképpen olyan ruhát kell választani, ami megfelelően védi a hasukat a hidegtől.

Kutyatartás télen
Kutyatartás télen

Sajnos a kutyusok előszeretettel falatoznak a hóból. Ez a szabadban tartott kutyák esetében általában nem okoz gondot, az „elkényeztetett” állatok esetében viszont gyakran mandulagyulladáshoz vezet. Próbáljunk ügyelni arra, hogy ne lakmározhasson a hóból. Ha mégis megtörténik a baj és a megfázás tüneteit mutatja, akkor fel kell keresni az állatorvost, aki antibiotikumos kezelést fog felírni neki.

A téli időszak sajnos együtt jár a felsózással is. Az utak jégtelenítését ilyen módon tudjuk elvégezni, a kutyusok tappancsainak ez viszont egyáltalán nem használ. A só által kimart repedezett párnák fájdalmas és lassú gyógyulást okoznak. Ilyen időszakban a kutyusunkat ne vigyük sétálni olyan helyre, ahol sózott utakat találhatunk. Inkább mondjunk le a séta öröméről. Ha mégis sétáltunk, akkor mossuk meg a kedvencünk lábát. A mosás eltávolítja a talppárnákra ragadt sót és az ujjak közül is kiáztatja a különböző szennyeződéseket. Ezekkel sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg négylábú barátunkat.