Kutyát házőrzésre? Erre figyelj!

Noha manapság a legtöbben már házi kedvencnek vesznek kutyát, bizony még mindig sokszor felmerül az igény, hogy jó lenne, ha lenne egy házőrző az udvaron.

Régen ez tulajdonképpen nem is volt kérdés, hisz bár szerették az ebet, annak pontosan meghatározott helye volt a háztartásban és a gazdaságban. A múlt század közepéig csak a nagyon gazdagok és a városiak kiváltsága volt, hogy a négylábút kimondottan ölebként tartsák. Főképp vidéken azonban ma is szükség lehet egy jó házőrzőre, mielőtt azonban elhamarkodottan beszereznénk valamilyen nagytestű kölyköt, érdemes megfontolni, hogy pontosan milyen feladatra is szeretnénk használni a kutyát és milyen körülmények között kell azt elvégeznie.

Hatalmas különbség van ugyanis a házőrző és az őrző-védő egyedek között. Ez utóbbiak nagyon alapos kiképzésen esnek át, ami mentálisan és fizikailag is nagyon megterhelő. Ennél fogva egyáltalán nem alkalmas rá minden fajta, sőt, még a fajtán belül sem lesz minden kölyökből végül ilyen munkakutya. Noha ilyen tanfolyamot mi is végezhetünk az ebbel, az is járható út, hogy alapból egy kiképzett állatot vásárolunk, arra azonban készüljünk fel, hogy egyrészt nem lesz olcsó mulatság (akár milliós tételről is beszélhetünk), másrészt pedig nincs garancia arra, hogy egy „készen” vásárolt eb teljes mértékben elfogad majd minket gazdájának. Ehhez ugyanis az szükséges, hogy meglegyen bennünk az az erő, ami a falkavezérekre, a parancsnokokra jellemző. Nem olyan egyszerű dolog ez, mint amilyennek egy laikus számára elsőre tűnik, ám a jó hír, hogy a legtöbb helyre nem is szükséges őrző-védő kutya. Háztáji jelzésre gyakorlatilag minden udvaron tartható fajta megteszi, értelemszerűen egy nagyobb testű ugatása azért hatásosabb, mint egy tacskóé. ám ahhoz, hogy falunk védje a portát és a gazda tudomására hozza, hogy ha idegen közelednek, ahhoz bőven elegendő, ha a klasszikus, bevált fajtákból veszünk magunkhoz egy jó vérvonallal rendelkező kölyköt. Legyen az kuvasz, vagy németjuhász, esetleg dobermann, kiváló eredményeket érhetünk el következetes neveléssel és persze állandó foglalkozással. Ugyanakkor ilyen esetben is mindenképpen érdemes egy megfelelő kutyaiskolát végigjárni, hogy beton biztos kapcsolat alakuljon ki a gazda és az állat között.