Homeopátia meghűlés ellen

Az úgynevezett meghűlés általában vírusfertzés következménye. Tünetei: torokfájás, orrdugulás és orrfolyás (kezdetben vízszerű, késõbb sűrűbb és fehéres, sárgás, vagy zöldes színű); hõemelkedés vagy láz, fejfájás, és akár száraz vagy hurutos köhögés is kísérheti.

[wp_ad_camp_1]

Az influenzát az influenzavírus A, B vagy C típusa okozza, azonban van számos egyéb vírus, ami hozzá hasonló tüneteket okoz (ezeket influenzaszerű állapotoknak nevezzük): fejfájás, magas láz, hidegrázás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, torokfájás, köhögés; néha emésztőrendszeri panaszok is társulhatnak (hányás, hasmenés). A következőkben, a fenti állapotokban alkalmazott néhány fontosabb homeopátiás szerről lesz szó (a teljesség igénye nélkül). Általános szabály, hogy az ilyen heveny megbetegedések esetében általában alacsony (C5, C6, C9, D6) potenciák jönnek szóba, a szedés gyakorisága, pedig a tünetek függvénye; ha szükséges, akkor óránként is el lehet szopogatni egy golyócskát. Másik fontos elv, hogy a homeopátiás kezelés időtartama alatt kerülni kell az aromás (mentol, kámfor, eukaliptusz és egyéb illóolajok stb.) dolgokat (pl. mentolos fogkrém, cukorka, bedörzsölők stb.).

Az Aconitumot (sisakvirág) akkor alkalmazzuk, ha hirtelen jelentkeznek a tünetek, fõleg hideg, száraz szél vagy ijedtség, sokk hatására; a betegség első 24 órájában használandó. A beteg nagyon szorong, akár halálfélelme is lehet; az arca kipirult és meleg, de előfordulhat hogy az egyik oldalon piros, a másikon sápadt. Az orrváladékot forrónak és égetőnek érzi, az orra és a torka piros, száraz, forró és ég; nagyon szomjas, hideg italokat kíván. A láz általában magas és hirtelen jelentkezik. A Belladonna (nadragulya) javallata hasonló, de az első 24 órán túl is alkalmazható: hirtelen jelentkező tünetek, magas láz, kipirult, meleg orcák, nagyon fájdalmas, piros torok, száraz, ugató köhögés, fejfájás; savanyú hideg
italokat kíván inni, nyugalmat és sötét szobát akar. A Ferrum phosphoricumot a betegség kezdetén adjuk, ha a tünetek lassan, fokozatosan jelentkeznek, és igazából semmilyen jellegzetesség nincs. A láz itt is lehet magas, az orcákon kerek piros foltok vannak vagy a beteg nagyon sápadt.

Homeopátia meghűlés ellen
Homeopátia meghűlés ellen

Az Allium cepa (vöröshagyma) tünetei: bőséges, vízszerű orrfolyás (folyik mint a csap), az orrváladék kimarja az orrot és/vagy a felső ajkat, a beteg könnyezik; olyan ez, mint amikor hagymát vágunk.
A Bryonia (fehér földitök) javallata: a legkisebb mozgásra rosszabbodó tünetek, nagyon száraz száj és ajkak, a beteg nagyon ingerlékeny , azt akarja, hogy hagyják békén; szomjas, meleg italokat kíván.
Az Eupatorium perfoliatum (amerikai lázgyökér) mélyreható csont- és izomfájdalmak, összetörtség érzés esetében alkalmazandó; a beteg szemgolyói fájnak, nyugtalan, de a mozgás fájdalmat okoz, hideg italokat, és/vagy fagylaltot kíván. Ezeken az egykomponens szereken kívül, van még néhány komplex (több összetevőt tartalmazó) szer, amit akkor érdemes használni, ha semmilyen jellegzetes tünetet nem tudunk felismerni; pl. nátha esetében használható a Coryzalia, torokfájás esetén a Homeogéne, influenzaszer tüneteknél, pedig az Oscillococinum, Gripheel vagy Influenzinum.