Tömeg

Hogyan legyen biztonságban egy nagy tömegben

Ha azt tervezi, hogy részt vesz egy zsúfoltabb eseményen, mint például egy koncert, egy tüntetés, vagy egy sportesemény, akkor a következő lépésekkel mindig biztonságban érezheti magát egy feszült tömegben akkor is ha kicsapongóvá válna a helyzet. Ha éppen belecsöppent egy tiltakozás kellős közepébe, akkor jobb ha elkerüli a tömeg közepét, és vigyázzon nehogy éppen két ellenfél csoport közt ragadjon.

[wp_ad_camp_1]

Ha a hatóságok megpróbálják visszatartani a tömeget, akkor ne közelítse meg őket, és ne kérjen tőlük hirtelen segítséget, mert ezt könnyen félreérthetik, és azt hihetik, hogy agresszív támadásra készül. Ha egy arénában vagy stadionban van, mindig jegyezze meg hogy hány kijárat van, és hogy hol vannak azok a kijáratok. Viszont a kijáratok is zsúfoltak lehetnek hogyha krízis van, ezért gondolkodjon alternatív útvonalakon is, például nézze meg, hogy például egy színház erkélyéről le lehet-e jutni egy alsóbb fokra. A testbeszédet is érdemes megfigyelni, hiszen az elárulja, ha valaki fegyvert rejteget. Olyan jeleket keressen, mint például ha valaki folyamatosan megigazítja magát, vagy egyik lábáról a másikra helyezi a súlyát, nehogy összeérjen más emberekkel.

Ha lövéseket hall, akkor azonnal vonuljon fedezékbe. A stadion, illetve színházi sorok amelyek betonból épültek biztonságot adhatnak, ami azt jelenti, hogyha a sorok között mászik, akkor nem csupán arra van lehetősége, hogy elbújjon, hanem ez meg is védi önt egy lehetséges lövéstől. A tömegben több zsebtolvaj is lehet, ezért legyen óvatos, mert a zsebtolvajok leggyakrabban turistákra támadnak, ezért jobb az utazási papírokat, bankkártyákat, pénzt és az okostelefonokat a nadrág első zsebében tartani inkább mint egy táskában, vagy a hátsó zsebben. Figyeljen oda a feltűnő ruházatra is, például ha valaki nagyon fel van öltözve, mégis meleg van, akkor az arra utalhat, hogy fegyvert vagy robbanóanyagot rejteget a sok réteg ruha alatt.