Hazugságok és tévhitek a pénzről: Leckék a gyermekkorból

2008. tavaszán részt vettem egy 3 napos szemináriumon, amely alapjaiban rengette meg a pénzhez való hozzáállásomat, azt, ahogyan akkor a pénzre gondoltam. A gazdagság eléréséhez és megtartásához nem elegendő a technikákat ismerned, szükséges az is, hogy a modern pénzrendszer működési mechanizmusán kívül tisztában legyél azzal, hogy Neked mit jelent a pénz, és egyáltalán mi a célod a gazdagsággal. Ezekkel adhatsz magadnak ösztönzést és motivációt a cselekvésre, arra, hogy meg tudd valósítani a céljaidat, az álmaidat.

[wp_ad_camp_1]

Az EzVanKiadó jóvoltából az elmúlt években több ízben is Magyarországra látogatott Peter Koenig, a 30 Hazugság a pénzről című könyv szerzője, az egyik általa tartott szemináriumon vettem részt. Rengeteget tanultam akkor Peter irányítása alatt a pénzről, saját magamról és a pénzhez fűződő viszonyomról. Nagyon tanulságos volt a szeminárium, és Peter rengeteg útmutatást és technikát megosztott akkor velünk, ahogy most én is megosztom ezeket Veled (bár az információk sokasága miatt nem lesz elég egyetlen bejegyzés), és bízom benne, hogy Te is hasznosnak találod, és alapos önértékelésre buzdítanak az itt leírtak.

Az első leckét a pénzről csecsemőkorban kapod: ekkor még ugyanis mindent megkapsz, ha kellően sokáig ordítasz. Azaz nem is megkapod, inkább elveszed, megszerzed, amit akarsz. Aztán kicsit később, amikor elmentek Anyával egy boltba, és ott szintén el akarod venni, amit akarsz, Anya azt mondja, hogy nem, előbb ki kell fizetni, vagy éppen azt, hogy nem, nincs rá pénz. Ebből logikusan azt a következtetést fogod levonni, hogy ha valamit akarsz, ahhoz bizony pénzre van szükséged…

Pénz
Pénz

A „Honnan jön a pénz?” című kérdés válaszaként pedig megkapod a második leckét is, szintén még kora gyermekkorban. Korábban már írtam arról a patkányversenyről, amelybe a legtöbbünk egész életére „belekényszerül”, és végül úgy hal meg, hogy nem kezdett el igazán élni. Gyermekként igen egyszerű a válasz a fenti kérdésre: Apa, vagy rosszabb esetben Apa és Anya sincs otthon egész nap, elment(ek) a taposómalomba pénzt keresni, hogy legyen miből élni. És hogy mit kell tenni a pénzért? Sokáig vannak távol, amikor hazaérnek, már fáradtak, sok esetben ingerültek, kevés idejük van az igazán fontos dolgokra (például a kapcsolataik ápolására, a gyereknevelésre, a szabadidő minőségi eltöltésére), sőt néha veszekednek is a pénzen. Ebből pedig logikusan azt a következtetést fogod levonni, hogy a pénzért keményen meg kell dolgozni…

A legtöbb ember ebből a két leckéből „él” egész életében, ez határozza meg a pénzhez való viszonyát. Ez a két lecke mára már annyira belénk ivódott, hogy nem is veszünk róla tudomást, csak a tudatalattinkban tároljuk mindannyian. Viszont befolyással van az életünk minden területére: mindegy, hogy éppen hol vagy és mit csinálsz, a mai világban nagyon nehezen boldogulnál pénz nélkül. De mégis mi a pénz? Mit jelent Neked a pénz? És miért hajt a vágy, hogy minél több legyen belőle? Ezek a legalapvetőbb kérdések, amik felmerülnek, és amire választ kell keresned magadban. A következő bejegyzésemben ezen kérdések megválaszolásához fogok iránypontokat adni.