Gáztervezés, gázszerelés, kéménybélelés, kazáncsere, fűtés méretezés, műszaki átadás, engedélyezés, papírozás egyhelyen, teljeskörűen!

Mikor van szükségem gáztervre kazáncsere során? Abban az esetben van szükség gáztervezésre, és tervezői MEO-ra kazáncsere során, amikor a készüléket az eredeti helyéről, egy másik helyiségbe szeretnénk áttenni. (amikor hozzá kell nyúlni a fogyasztói vezetékhez, az már tervkötelezettséggel jár).

Fontos alaposan átgondolni, az új kondenzációs gázkazán helyét, mivel a kondenzvizet amit termel a kazán (télen akár 2-3 liter / óra ) csakis csatornába szabad elvezetni, ez lehet mosógép elvezető csöve, vagy mosdó alatti szifon. Valamint a kémény hosszúsága miatt is fontos, hogy jó helyre kerüljön a kazán, nem mindegy, hogy a földszinten van elhelyezve, vagy az emeleten, illetve, hogy ha olyan helyre telepítjük a kazánt, ahol lehetséges az oldalfali kivezetés, akkor 3-400.000-Ft is tudunk spórolni kazáncsere, vagy telepítés során, mert egy oldalfali kivezető szett nagyjából 30-40.000-Ft körül van, míg egy füstgáz elvezetés, anyagár, munkadíj és engedélyeztetése megközelítheti a 4-500.000-Ft is, de persze függ a kémény magasságától. Mivel ezek már zárt égésterű készülékek, és a friss levegőt nem a helységből szívják, hanem a kültérből, ezért az elhelyezés szempontjából már nem releváns, hogy van-e megfelelő légutánpótlása a szobának, vagy van-e mellette páraelszívó.

Gázterv megléte után, amikor már a gázművek emberei leszerelték a gázmérő órát, utána  kezdődhet a szerelés. Leszereljük a régi gázkazánt, elvágjuk a gázvezetéket, presses toldó idommal folytatjuk a nyomvonalat a kondenzációs kazán új helyéig. Felszereljük az új készüléket, gázoldalról bekötjük, sárga elzáróval és sárga flexibilis csővel, természetesen a többi csonkot is bekötjük, fűtési és használati melegvíz előre és visszatérőjét, a szabályoknak megfelelően iszapleválasztót is építünk a rendszerbe és a kondenzvizet is a csatornába kötjük be. Miután elkészültünk a szereléssel, következhet a tervezői MEO vízoszlopos nyomásmérő pumpával. Sikeres tömörségi próba után, a gáztervező elkészti a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvet, a kéményes engedélyt, a hő és áramlástechnikai méretezést, a villanyszerelő által elkészített jegyzőkönyvvel és a gázszerelői fényképes igazolvánnyal, valamint egy szerelési nyilatkozattal beküldi a helyi műveknek, hogy elvégeztük a cserét és megigényli a gázóra visszaszerelését.

Kazáncsere Budapest
Kazáncsere Budapest

Mennyi idő után szerelik vissza a gázmérő órát a művek?

A gázórát a művek leterheltségüktől függően, 1-3 hét alatt szerelik vissza. Ezért érdemesebb a kazáncserét nyári hónapokra időzíteni, mert akkor könnyebb nélkülözni a fűtést illetve a melegvíz hiányát erre a pár hétre.

Mennyire költséges a melegvíz előállítása elektromos bojlerrel?

Nagyon hatékony és takarékos módon tudják az új elektromos bojlerek előállítani a használati melegvizet. Például az Ariston Velis EVO ami 50-100 literes kiszerelésben kapható, nagyon sokáig tartja meg a melegvizet és kedvező a fogyasztása is.

Rezsimegosztási szempontból is jó opció, hogy akár gázzal, akár villannyal is elő lehet állítani a melegvizet.